Как да придадете на дървените мебели състарен ефект

За неповторимо рустик излъчване

987

Състарените дървени мебели са перфектната декорация за всяка стая, в която искате да внесете рустик елемент. Обикновено намираме такива в магазините втора ръка или в античните магазини. Съвсем лесно обаче може да постигнете този ефект и с някоя стара маса, стол или скрин, например.

За целта изберете мебел от солидно дърво (такива може да намерите и в магазините втора употреба). Не се притеснявайте ако по нея има надраскано или водни следи от чаши, например. Това, което търсите е мебел, която да отговаря на вашите потребности и която ще се вмести в интериора на дома ви.

Изберете два цвята, с които искате да бъде боядисана мебела. Това може да са контрастиращи или допълващи се нюанси, всичко е въпрос на личен вкус и предпочитания. Може да купите боя на латексова основа или обикновена боя.

Време за работа: 2 часа

Време за завършване: 2 дни

Ниво на изпълнение: Лесно

Какво ви трябва:

Мебел

Шкурка

Четка

Бои

Как да го направите:

Подгответе повърхността. С шкурка внимателно минете повърхността на мебела, за да създадете груба, сурова основа. Натискайте повече на някои места, но тогава имайте предвид, че абсорбира повече боя. Почистете от излишните стърготини с кърпа.

 

След това боядисайте с основната боя и оставете да изсъхне напълно за 24 часа.

От втората боя (по – светлата) отлейте малка част и смесете с 1 чаена лъжичка вода, за да се разреди. Разбъркайте добре.

Нанесете втори слой като използвате гъба. Докато боята е все още влажна попийте с кърпа на някои места, за да придобия антично излъчване. Оставете да изсъхне за 24 часа.

С шкурка минете по ръбовете на мебелта, за да подсилите ефекта на състарено.

 

 

 

 

 

Сподели: