Как да почистим пода с плочки или камък

И да го запазим чист по – дълго време  

5343

Ако сте избрали подови настилки от камък или плочки в дома си, едно от многото предимства е лесната им поддържка. Все пак и за почистването им си има трикове, за да не ги повредите и да ги запазите във вида им възможно най-дълго време.

Като естествен материал камъкът има абсорбиращ ефект, като той варира според вида му. Има определени материали, като мрамор, на които ако се разлее течност, тя може да оцвети.  Ето защо, често преди полагане експертите препоръчват импрегнация. Тя запълва порите и предотвратява проникването на вода и течности, защитава вътрешността на естествения камък от оцветяване, предпазва от влага и течности и създава защитен филм върху повърхността на камъка. Импрегниращите и запечатващи субстанции гарантират 100% защита, но забавят процеса на проникване на замърсяването. Обработката се прави при поставянето, но понякога може да се наложи и специална машинна обработка.

Ето нашите съвети за това как да почистите плочките и каменните настилки.

Каменен под

* Камъкът често е обработван фабрично. В случай, че не е, имайте предвид, че ще се оцвети лесно, затова е важно да го запечатате със специален материал или, за теракот и шисти, да използвайте ленено масло. След като сте запечатани, почистете го с лек препарат и вода. Импрегнирането на естествените камъни спира навлизането на вода в порите на камъка и така запазва външния му вид красив за дълго време.

*   Не използвайте оцет или почистващи препарати на киселинна основа, такива които се използват за почистване на теракота или керамика. Върху камъка не използвайте и  кремове за почистване, препарати за премахване на мухъл / плесен, дезинфектанти.

 

* Реконструираният камък трябва да бъде запечатан с инхибитор на петна, след това импрегниран с покривен слой водно лепило. Той се нуждае от повторно запечатване на всеки две години. 

* Важно е подът да бъде редовно почистван. Най-добре е да имате една гъба (моп), която ще ползвате само за него. Внимавайте когато купувате препарати за почистване, гледайте те да бъдат само и единствено за под. може да използвате и сапун за камък, който е комбинация от почистващ  и балсамов продукт на основата на естествени растителни масла.

За поддръжка на каменния под, се съобразете и с околната среда, интериора, натовареността.

Керамични плочки

* Керамичните плочки трябва да се почистват с мек препарат и вода и не се нуждаят от импрегнация. Почиствайте с мека гъба, след което подсушете, за да избегнете образуването на ивици.

* Никога не използвайте абразивни почистващи препарати, които могат да надраскат повърхността.

Гнайс, варовик, шисти

 

* Този тип подови настилки се чистят само с чиста вода и универсален почистващ препарат. Почиствайте с влажен моп ( не мокър).

* Ако разлеете течност, избършете веднага, особено ако повърхността не импрегнирана.

* Ако по пода има упорити петна, може да ги махнете със спирт, но първо направете  тест на малка повърхност. 

Сподели: