Ефективно отопление: 10 съвета за енергийна ефективност

Независимо от това дали сте наемател или собственик, всеки от Вас може д...

6102

Знаете ли, че за отопление и топла вода са необходими около 83% от общата енергия в швейцарските домакинства? Отоплението, от своя страна, представлява половината от общата енергия на Швейцария и се отделят около 45% от емисиите CO2.  Въпреки това, можете да постигнете известни спестявания и да повишите енергийната ефективност във Вашия дом, ако знаете как да постигнете ефективно отопление.

1.    Проверете топлоизолацията 

 

Без значение колко е добро Вашето отопление, ако топлоизолацията не е това, което трябва да бъде, ако прозорците и вратите не са плътни и с добри параметри на топлопреминаване, няма как да запазите вътрешната топлината. Ако има осезаемо течение, трябва да се вземат мерки и да бъдат професионално изолирани и уплътнении ограждащите елементи на сградата.  
 
2.    Изберете правилното отопление 
Старомодните отоплителни системи губят енергии и пари. С модерна отоплителна система разходите за отопление могат да бъдат намалени с около 20% и в същото време да се опази околната среда. Ние можем да Ви кажем защо и кога трябва да модернизирате Вашата отоплителна система.

3.   
  Намалете стайната температура 
Чрез намаляване на стайната температура само с една степен може да спестите 5-6% от енергията за отопление – така че, настройте Вашия термостат правилно. В стаите, в които прекарвате повече време препоръчваме средна температура от 20 до 22 градуса, в спалнията – 17 до 18 градуса, в банята между 22 и 24 градуса. Ако не сте си вкъщи през деня, отоплението не трябва да работи на пълна мощност. . 

4.     Вентилация 
Дръжте вратите и прозорците затворени. Избягвайте продължителното проветряване чрез леко отворени прозорци, защото по този начин се охлажда цялата сграда и в крайна сметка топлината отива навън. По-добре отворете за кратко, но изцяло прозорците два или три пъти в деня за пет минути. По този начин навлиза пресен въздух и се отстранява нежеланата влажност. Още по-добро решение е инсталирането на контролирана вентилационна система – доставя пресен въздух, който е предварително затоплен чрез рекуперация и контролира нивото на влажност, т.е. изхвърля излишната влага от бани, тоалетни, кухни и подава леко овлажнен в хигиенните норми въздух в дневна и стаи.

 5.  Намалете топлинните загуби Дръжте вратите на отопляемите помещения затворени, за да не загубите топлия въздух в тях. Затваряйте коминните клапи, когато не използвате камината. Спуснете завесите или щорите през нощта, за да може стаите да задържат топлината си по-дълго. . 

Възползвайте се от безплатните източници на топлина като слънчевата светлина и не спускайте Вашите завеси или щори, когато е слънчево. 

 6.    Пестете битовата гореща вода 
Затоплянето на водата използва над 12% от енергийните нужди. Намалете използването на битова гореща вода, като вместо вана си взимете душ. Не само ще спестите значително количество вода (над 50 литра), но и топлинна енергия. Ако се отоплявате с нафта, използвате половин литър нафта за една пълна вана – четири пъти повече отколкото за един душ. 

7.    Избягвайте големите консуматори на енергия  
Избягвайте електрически отоплителни тела с вентилатори, защото електрическото отопление е неефективно и скъпо. И електрическите, и инфрачервените нагреватели консумират много електроенергия. 

8.    Редовна проверка и инспекция на отоплителната система  
Ако радиаторите не загряват добре, те трябва да бъдат обездушени. Редовно проверявайте Вашата отоплителна система, дали работи ефективно по отношение на разходите и енергията. Това ще Ви помогне да избегнете аварии и замърсяване, удължава срока на експлоатация и  увеличава енергийната ефективност на Вашата отоплителна система. Разберете какво е важно за поддръжката на газовите котли.
 
9.    Интелигентен контрол за отопление 

Съвременните системи за отопление са оборудвани с интелигентни контролни системи, които Ви предоставят възможността не само да регулирате температурата според Вашето ежедневие, но също така и да се вземе предвид прогнозата за времето в реално време чрез интернет. За всички хора, които са екологично настроени, интелигентната контролна система е задължителна при покупка на нова отоплителна система.  

 
10.    Използвайте други начини за затопляне

 

Ако чувствате, че Ви е студено през зимата, въпреки, че вътре е топло, използвайте бутилка топла вода и топло одеяло или потопете краката си в топла вода.  Един горещ ароматен билков чай също може да Ви стопли.
________________________________
Вашата отоплителна система може ли да предсказва прогнозата за времето?
С интелигентната контролна система TopTronic® E , ще знаете прознозата за времето предварително. С това предимство, температурата във Вашия дом винаги ще бъде приятна, а Вие ще спестите енергия.

Ако статията Ви е била интересна, ако Ви предстои да избирате нова отоплителна инсталация, или да обновите старата, може да вземете безплатна консултация сега. >> 

 

 

Сподели: