Ефективни препарати за килима, които имате у дома

Почистете с продукти от кухнята 

422

Преди да се обадите на фирма, за да поръчате скъпа почистваща услуга за пране на килима, почакайте. Понякога почистването на петната от килима – дори такива от червено вино и от поразиите на домашния любимец, могат да бъдат почистени и с подръчни средства, които се намират в дома ви.

Ето няколко ефективни начина да се справите с поразения килим.

Бира

Премахването на петното от кафе или чай може да изглежда невъзможно, но лесно ще го премахнете като излеете малко бира точно отгоре. Втрийте бирата леко в материята и петното трябва да изчезне. Може да се наложи да повторите процеса няколко пъти, за да премахнете всички петна.

Амоняк

Махнете петната от килими и тапицерии, като ги третирате с разтвор от 1 чаша амоняк в 2 литра топла вода. Оставете да изсъхне добре и повторете, ако е необходимо.

Оцет

Оцетът е супергерой за премахването на петна (и почистване като цяло!). Ето няколко изпитани средства за премахване на петната от килимите:

Втрийте в по – бледите петна смес от 2 супени лъжици сол, разтворени в 1/2 чаша бял оцет. Разтворът се оставя да изсъхне, след това се минава с прахосмукачка.

За по-големи или по-коварни петна добавете 2 супени лъжици боракс към сместа и използвайте по същия начин.

За замърсявания, които са се втвърдили – като такива от пръст или упорити петна, направете паста от 1 супена лъжица оцет с 1 супена лъжица царевично нишесте и го втрийте, използвайки суха кърпа. Оставете за два дни, след това вакуумирайте.

За разлята боя използвайте разтвор от 1 1/2 чаени лъжици оцет, 1 1/2 чаени лъжици перилен препарат и две чаши вода; отстранете боята преди да засъхне и изплакнете със студена вода.

За петна от плодове или сок, смесете 1 супена лъжица прах за пране с 1 1/2 супени лъжици бял оцет и добавете с две чаши вода.

За петна от кафе и чай, смесете еднакви части бял оцет и вода и натрийте върху петното.

Крем за бръснене

На всеки се случва да разлее сок на килима, но това не бива да е повод за истерия. Просто вземете пяна за бръснене и нанесете, оставете да изсъхне, след което забършете с влажна гъба. Кремът за бръснене работи чудесно върху мазните петна.

Царевично нишесте

 

О, не, мастило върху килима! В този случай, малко мляко може да ви спаси. Смесете млякото с царевично нишесте, за да направите паста. Нанесете върху мастилото и оставете да изсъхне на килима за няколко часа, след което изсушете и минете с прахосмукачка. Царевичното нишесте също е чудесно за премахане на мазнини и мазни петна.

Сол

Използвайте сол, за да подсилите силата на друг продукт за почистване на петната:

Не се паникьосвайте, ако разлеете червеното вино върху белия ви килим. Докато петното е още влажно, излейте малко бяло вино, за да разредете цвета. След това почистете мястото с гъба и студена вода. Поръсете мястото със сол и изчакайте около 10 минути. След това забършете.

За петна от мазни храни върху килима, разбъркайте 1 част сол с 4 части алкохол и го разтрийте върху петното, като внимавате да търкате по посока косъма на килима.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

Сподели: