Четири вещи, които може би перете погрешно

За да се запазят, не ги пускайте в пералнята 

563

Когато става въпрос за пране, първата мисъл обикновено е пералнята. И въпреки че е изкушаващо да оставим тя да изпере всичко, докато почистваме останалата част от къщата, факт е, че определени вещи в домакинството е по-добре да се перат на ръка. Причината - изработени са от деликатни материи, които биха могли да се увредят, ако ги сложим в нея.

Ето три неща, за които е добре да не ползвате иначе полезния уред. 

1. Възглавници от мемори пяна

За разлика от перата и пухът, възглавниците от мемори пяна не могат да се перат машинно. Пяната или подложката ще развали структурата си от центрофугата в пералнята.

2. Завеси от памук, коприна и дантела

Повечето завеси могат да се перат в пералня, с изключение на тези, изработени от нежна тъкан. Изперете ги внимателно на ръкак и избягвайте да търкате енергично. Не изстисквайте силно, а вместо това оставете да висят, за да изсъхнат.

3. Килими

Синтетичните килими, изработени от полипропилен, полиестер, акрил, найлон или смес от материали, са деликатни и биха загубили формата си, когато се перат в пералня.

4. Плюшени играчки

Понякога тези играчки се нуждаят от изключително внимание. Изперете ги като накиснете в мека сапунена вода и нежно разтрийте. Изплакнете, изсушете и ги оставете на слънце.

Сподели: