8 необичайни функции на обикновени неща, за които не знаехме

За колко от тях знаехте?

18128

Ние използваме различни предмети всеки ден. Въпреки това, колко често се замисляме, защо има нужда от дупка в близалката, нитове на дънките или каишка на палтото? Защото това не е просто хрумване на производителя. Днес ще ви кажем колко необичайни на пръв поглед детайли са от голяма полза.

1. Подреждане на буквите на клавиатурата

Замисляли ли сте се защо буквите на клавиатурата са подредени по този, а не по друг? Нека погледнем назад  в историята. Предшественикът на клавиатурата е пишещата машина, върху която клавишите бяха подредени по азбучен ред. Но се оказва, че клавишите се повреждат често заради бързото писане и затова производителите решават да сменят реда.

2. Проба от плат

Когато купувате дрехи, вероятно сте забелязали, че продуктът се предлага с малка торбичка с копче и парче плат. Разбира се, можете да използвате копчето, за да замените липсващо такова, а парчето плат, за да заличите дупка. Но основната цел на пробата е да тествате различни почистващи препарати върху нея, преди да ги нанесете върху дрехите.

3. Допълнителни уши на обувките

Те са наптравени с цел да прекарате връзките си и да ги направите по – здраво закрепени около глезена.

4. Дупки в капачките на писалката

Някои хора обичат да дъвчат капачките на химикалки (съвет: не правете това). Този навик е потенциално опасен за здравето, защото можете да глътнете капачката и да се задушите. Дупките в капачките позволяват на хората да дишат, ако се случи неприятен инцидент.

5. Чекмедже под фурната

Там обикновено съхраняваме всякакви ненужни неща, които няма къде другаде да поставите. Но това не е целта на шкафчето. Идеята е, че то също се загрява когато фурната работи и там може да се държи храната, за да остане топла докато се сервира.

6. Трицветна паста за зъби

 

През 70-те години хората започват да обръщат повече внимание на устната хигиена. От голяма компания решават да следват тази тенденция и наред с белия цвят, добавят синя лента, която показва, че пастата, освен освежаване има и избелващ ефект. По – късно идва и червената лента, която е индикатор за грижа за венците. Реално това не се дължи на цвета, а на вложените компоненти, но се оказва добър и работещ маркетингов ход, който е печеливш до днес.

7. Малък слот в края на рулетката

Повечето рилетки се правят с метален връх с малък прорез в края. Ако ръцете ви са заети, може да закачите рулетката на колана и да направите необходимите измервания. Също така ще забележите, че тя е леко назъбена от едната страна. Това означава, че може да се използва за маркиране без молив.

8. Малък джоб на дънките

Ако носите дънки, има вероятност те да имат малък джоб над обикновените предни джобове. Първоначално той е бил предназначен за съхранение на ръчни часовници, но там са слагали и монети, кибрит и билети.

Любопитно е и предназначението на нитовете, които приличат на декоративен елемент. Всъщност те правят дънките да издържат по-дълго. Нитовете са поставени на най-уязвимите места, като помагат за задържане на тъканта по време на движение и напрежение.

Сподели: