7 необичайни употреби на вазелина (част 2)

Безценен помощник у дома

1362

Премахва петната

Вазелинът може да премахне някои петна, като тези от свещ восък, дъвка, моливи и грим от дрехи, бельо и мебели. Нанесете от продукта върху петно с влажна кърпа, след което го оставете да попие за няколко секунди. Почистете внимателно, докато петнoтo бъде премахната, като имайте предвид, че може да се наложи да повторите процеса няколко пъти.

Срещу ръжда на инструментите

За да предпазите инструментите си от ръжда, преди да ги приберете, покрийте ги с тънък слой вазелин. Това се отнася за ключове, градински инструменти, ножове в кухнята….Така следващия път като ги извадите, те ще бъдат като нови.

Предотвратява корозията на акумулатора

Корозията на акумулатора може да ни коства доста средства. Вазелинът обаче ще ви помогне да предотвратите това, дори и в най-студеното време, като смажете батерията с вазелин. За целта изключете клемите и ги почистете с телена четка. След това свържете отново и покрийте връзките със слой вазелин, за да ги предпазите от влага.

За тиквите

Когато Хелоуин дойде, е време да направим от традиционните фенери. За да останат те трайни по- дълго, нанесете слой вазелин по ръбовете. Той ще предотврати гниенето и ще остави  тиквата свежа за по-дълго време.

Предпазва от насекоми

Можете да използвате вазелин, за да предпазите дома си от мравките, мухите и други досадни вредители. Тънкият слой, намазан върху прозорците и праговете на вратите, ще уловят  насекомите.

За дървените мебели

За да отстраните малки драскотини, водни пръстени или петна от дървените мебели, покрийте мястото с дебел слой вазелин, а след това го оставете да преседи 24 часа. Избършете остатъка с чиста кърпа и разтрийте останалото в дървото.

Срещу натрупване на сапун

Вазелинът прави чудеса за сапуна. Нанесете малко количество на кранове, дръжки и плочки за баня, а след това оставете за няколко минути. Избършете с мека кърпа. Докато сте в банята, можете също да използвате вазелин, за да смажете резбите на дръжките на кранчето.

 

Сподели: