7 начина за почистване на тавите от мазнини

7 начина за почистване на тавите от мазнини
Източник: freepik.com

Докато някои домакини най-много мразят миенето на тигани, други ненавиждат тавите за печене. Те не само не се побират в мивката, но и гъбата и препаратът за съдове не винаги работят добре с мазнина. Ето как бързо да почистите тава, без да използвате домакински химикали.

Метод 1: Сода за хляб + оцет

И така, как можете да почистите вашите тави за печене със сода за хляб и оцет? Затворете канала на мивката и го напълнете с гореща вода - това ще бъде вашата „купа“. След това добавете 100 грама сода и 100 милилитра обикновен оцет. Когато съставките се разтворят във вряща вода, потопете тавата и оставете за един час. Ако размерите му са много по-големи от размерите на мивката, измийте я на части. Използвайте абразивната част на гъба, за да изтъркате.

Метод 2: Абразив

Ако имате обикновена тава без незалепващо покритие, можете да опитате да се отървете от мръсотията с помощта на абразив. Този метод е подходящ за стари петна, които не могат да бъдат премахнати с по-щадящи средства.

Напълнете голям леген с вода, добавете малко гел за миене на съдове и накиснете съдовете за около два часа. След това изплакнете с чиста вода, за да отстраните част от мръсотията. Трудните петна, които ще останат върху тавата дори след предварително накисване, могат да бъдат отстранени с абразиви. Това може да бъде сода, сол и дори фин пясък.

7 начина за почистване на тавите от мазнини

Метод 3: Сол

Насипете дъното на тавата около сантиметър и след това я поставете във фурната, предварително загрята до сто градуса. Внимателно наблюдавайте цвета на солта - щом покафенее, можете да извадите тавата. В края тавата за печене трябва да се изплакне с чиста вода и да се изсуши добре. Ако не всички петна са изчезнали заедно със солта, отстранете ги с обикновена гъба - те лесно ще се поддадат.

Метод 4: Водороден прекис + сода за хляб

Този метод е подходящ само за онези тави за печене, които нямат незалепващо покритие, тъй като пероксидът може да го повреди.

Смесете сода за хляб и водороден прекис, за да направите гъста паста. Разпределете тази смес равномерно върху тавата за печене, като обърнете особено внимание на замърсените зони и оставете за два до три часа да подейства. След това изплакнете под течаща вода и отстранете омекналата мазнина с мека гъба. Не използвайте абразиви или агресивни почистващи препарати.

Метод 5: Газирана напитка

Всички знаят, че Coca-Cola премахва следи от ръжда и стара мръсотия поради факта, че съдържа лимонена и фосфорна киселина. Ако преди сте я използвали само за почистване на тоалетната или знаете за ефективността й само от слухове, време е да опитате напитката в почистването на тави за печене.

Напълнете мръсната тава с кока-кола или спрайт и оставете за поне час, най-добре два. След определеното време ще видите, че мазнината и мръсотията са почти напълно изчезнали - остава само да премахнете остатъците с гъба.

7 начина за почистване на тавите от мазнини

Метод 6: Амоняк

Амонякът е много ефективно средство, когато става въпрос за миене или почистване на съдове и различни повърхности. Ако не се притеснявате от аромата на лекарството и мечтаете само за бързо почистване, тогава този метод е идеален.

Изсипете малко амоняк в съда и след това избършете дъното и страните с гъба. Оставете за една нощ и го изплакнете с чиста вода на сутринта. Имайте предвид, че този метод е най-подходящ за алуминиеви тави за печене, тъй като премахва всички замърсявания наведнъж и им придава блясък.

Метод 7: Оцет + вода

Оцетът може да работи чудесно не само в комбинация със сода за хляб, но и сам. Тавата трябва да се напълни с вода (но не до ръба, за да не се разлее) и да се добави около четвърт чаша оцет. Поставете във фурната, и включете. Когато температурата вътре достигне сто градуса, осатвете за 15 минути, извадете внимателно и измийте.

Профилактика

Много по-лесно е да предотвратите проблем, отколкото да мислите как да се справите с него по-късно. Ето защо не пренебрегвайте превантивните мерки. Най-лесното нещо, което можете да направите, е да го постлате с хартия за печене всеки път, когато го използвате. Тя ще поеме основната тежест на петната и ако капки мазнина попаднат върху тавата, те ще бъдат в минимални количества.

Също така е много важно да измиете тавата веднага след приключване на процеса на готвене. Ако ви мързи или просто нямате време, поне го напълнете с гореща вода и добавете няколко капки препарат за миене на съдове. Оставете го да престои така, докато можете да го почистите.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...