7 грешки в чистенето, които могат да развалят вкуса на храната

7 грешки в чистенето, които могат да развалят вкуса на храната

Може и да не ви се вярва, но добрата хигиена в кухнята оказва влияние и върху храната, която готвим. И ако досега не сте се замисляли за това, вижте няколко грешки и компромиса, които правим с чистенето, но които променят вкуса на ястията.

Как да почистим фурната

Ако и вие от тези, които при всяко поглеждане към фурната се мръщят при наличието на мазнината, запрятайте ръкави и с...

28/04/2016

1. Отлагате почистването на печката

8 ефективни тактики за миене на съдове

Нека си го признаем  – миенето на съдовете е едно от най-мразените домакински задължения. Често се оказва ...

03/01/2018

Когато във фурната разлеем нещо или печеното опръска стените, забравяме за него. или си казваме „Ще почистя по – късно“. Когато започнем да приготвяме следващото ядене обаче, тези остатъци обгарят и могат да отделят миризми, които да повлияят на вкуса и миризмата на храната.

2. Използвате прекалено много почистващ препарат

Използването на повече препарат от необходимото, може да направи невъзможно съдомиялната машина да изплакне напълно съдовете. Остатъкът по чиниите ще увреди вкуса на храната, която сервирате. Затова, спазвайте препоръките за количеството препарат на машината.

3. Не измивате добре повърхностите и плота

При повечето почистващи препарати, които използвате за кухненските повърхности, не е необходимо да изплаквате с вода, но при някои се налага! Затова четете етикетите и следвайте препоръките, за да избегнете пренасянето в храната.

4. Миете пресата за чесън в миялната машина

Слагайки пресата за чесън в миялната машина, може да не се почисти толкова, колкото се надявате. Парченцата чесън се задържат в малките дупчици и загниват. Същото се случва и с рендето. Затова измивайте тези аксесоари ръчно и с малка четка за зъби.

5. Миете чугунени съдове в съдомиялната

Миенето на чугун в миялна машина е голяма грешка! Така е почти гарантирано, че ще увредите повърхността на съда, което означава и по – различен вкус на храната.

6. Не почиствате кутиите за храна добре

Пластмасовите кутии за съхранение могат да абсорбират цветовете и миризмите на определени храни. След това те могат да пренесат тази миризма и вкус върху друга храна. Най – лесният начин за старателно и щателно почистване е, да накиснете кутията в бял оцет и вода и да оставите за няколко часа. След това измийте както обикновено.

7. Не почиствате уредите

Без значение дали говорим за скара или кафе машина, тостер или грил, винаги почиствайте старателно уредите. Дори да готвите само едно и също нещо на него, остатъците от храната ще обгорят и ще се пренесат върху прясната храна. Що се отнася до кафе – машината, почиствайте я поне веднъж в седмицата старателно и правете профилактика против калк.

5-те най-често срещани грешки, които правим за хигиената на храната

Можете да се мислите за доста чист и хигиеничен човек - миете ръцете си с антибактериален сапун, къпете се всеки ден ...

05/01/2018
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...