6 начина да направите пролетното почистване по – леко

Включете и семейството  

292

Слънцето грее, цветята цъфтят, започваме да махаме дебелите слоеве дрехи…Пролетта е тук. Което означава, че е време за традиционното сезонно почистване. Как обаче тази година да го направим по – леко и лесно. С няколко трика, които ни споделят от The Spruce.  

7 идеи за бърза организация, които трябва да опитатеЛесни за изпълнение и много идейни

 Чистете стая по стая

Когато чистите дома си, действайте стая по стая. Така няма да се лутате и ще отделите внимание и време на всяко помещение. За да не се разсейвате със странични фактори и дразнители, задайте си време, в което трябва да свършите с почистване, подреждане, пренареждане. Така ще имате цел и ще ви бъде по – лесно да се справите. Разбира се, ако излезе нещо непредвидено, не пренебрегвайте чистотата на стаята, но основно правило е да не изоставате работата по средата.

Цветни спални за пролетно настроениеЗапочнете деня заобиколени от свежи цветове

Организирайте и почистете бъркотията

Една от най-важните части на пролетно почистване е да се отървете от бъркотията и от ненужните вещи, от които не се нуждаете. Сега е идеалното време да направите реорганизация на старите неща и да поставите едно ново по – леко и по – освободено от стрес начало. Системният подход от четири стъпки за идентифициране на проблеми, анализ на причините, определяне на решения и прилагане на мерки могат да бъдат изключително продуктивни по това време на годината. Сортирането на вашите вещи в четири категории - боклук, подарък, на склад или оставям, ще ми трябва - също може да бъде ефективно, когато започнете процеса на пролетно почистване.

 

Включете семейството

Ако се нуждаете от малко помощ в почистването си, обърнете се към семейството си. всеки може да се включи. Най – важното е да разпределите ясни и точни задачи, подходящи за възрастта на всеки член. Следете за правилното и стриктно изпълнение. Пуснете музика, за да създадете настроение и обещайте награда (пикник/ кино/ вкусна вечеря) след като чистенето приключи успешно.

Не забравяйте сезонните задължения

Има някои задължения, които трябва да се правят всеки сезон. И ако ги пренебрегваме ги през есента и зимата, сега е време да запретнем ръкави и да ги реализираме. Това значи дейности на открито, задачи, зависещи от времето. Не търсете оправдания, а стимули, за да ги реализирате.

 

Почистващите продукти на минимум

В магазините може да намерите огромно разнообразие на почистващи продукти, но  не се поддавайте на изкушението да купите много. Изберете един – два универсални препарата и инвестирайте в качествени микрофибърна и добра универсална почистваща кърпа.

Създайте си нови навици

Пълноценното пролетно почистване, което включва цялата къща, е чудесно време да създадете нови навици за почистване, а също така може да направи по-лесно почистването на следващата пролет. Обикновените 15-минутни процедури за почистване на всеки няколко дни, или всекидневни дребни навици за 1 – 2 разтребване и прибиране на вещите са едно добро начало, от което да започнете.

Лесни идеи за пролетно освежаванеЗа сияещ и чист дом  
Сподели: