Всеки има свой стандарт в почистването на дома си, особено когато става въпрос за едно от най-натоварените помещения в нашата къща: кухнята. Независимо дали сте като Моника от „Приятели“ и искате всяко ъгълче да блести, или за вас е важно да са чисти видимите места, все пак има няколко специални точки, които трупат доста микроби и бактерии. За съжаление, именно тях пропускаме често, въпреки че заслужават вниманието ни.
Плотовете
Проблем: Кухненските плотове са най – мрсъното място в кухнята, защото на тях се слагат най – много неща – от пазарските чанти, през чиниите, телефони, книжа и….приготвяме храната.
Решение: Дезинфекцирайте редовно плота и забърсвайте веднага, след като видите, че по него има петна.
Кухненската мивка
Проблем: Точно след плотовете идва кухненската мивка, друга част, по която се събират много бактерии и алергени. Освен че мием в нея и изпадат частици храна, тук излизваме мляко, сосове или сок, останали по чашите.
Решение: Имайте предвид, че използването на мръсна гъба, за да изтриете мивката на всеки няколко дни, не помага, а само разпространява повече микроби. Вместо това не забравяйте да използвате чиста гъба или хартия с дезинфектант.
Гъби и четки за почистване
Проблем: Говорейки за гъби и четки за почистване… те също се цапат! И забравяме да ги почистим. Последното нещо, което искате, е да използвате гъба, пълна с бактерии, нали. Защото така само разнасяте мръсотията.
Решение: На всеки няколко дни дезинфекцирайте четките и гъбите в белина или дезинфектант. И не забравяйте да ги сменят след като забележите, че са се износили.
Рафтовете на хладилника
Проблем: Рафтовете в хладилника може да не се виждат, но те се цапат много лесно. Само си помислете колко пъти ви се е налагало да изхвърлите разтекло се мляко, развалени зеленчуци или месо? Старата храна може да започне да събира бактерии и да зарази и останалите продукти.
Решение: Първо, не забравяйте да разделяте зеленчуци, плодове, млечни и месо. Ако забележите, че има петно, забършете го бързо с мек препарат и топла вода. Дезинфекцирайте целия хладилник веднъж на 3 месеца.
Ключовете на фурната и контактите
Проблем: Ключовете на фурната и контактите пипаме толкова често с мръсни ръце, без дори да се замислим. Само си помислете колко много бактерии и микроби има по тях и как я пренасяме в храната несъзнателно.
Решение: Имайте под ръка дезинфекциращи кърпички и забърсвайте тези места редовно.
Кафе машината
Проблем: Тези малки машини са страхотен терен за развитие на микроби, особено в резервоара за вода. Освен това самата машина често се пипа с мръсни ръце, което прави повърхността й потенциален носител на всякакви бактерии.
Решение: Смесете от 2 чаши бял оцет и 1 чаша вода и дезинфекцирайте машината. Лесно и ще се радвате на здравословна чаша кафе сутрин.