6 места в кухнята, които не трябва да забравяме да почистим

6 места в кухнята, които не трябва да забравяме да почистим

Всеки има свой стандарт в почистването на дома си, особено когато става въпрос за едно от най-натоварените помещения в нашата къща: кухнята. Независимо дали сте като Моника от „Приятели“ и искате всяко ъгълче да блести, или за вас е важно да са чисти видимите места, все пак има няколко специални точки, които трупат доста микроби и бактерии. За съжаление, именно тях пропускаме често, въпреки че заслужават вниманието ни.

Плотовете

Проблем: Кухненските плотове са най – мрсъното място в кухнята, защото на тях се слагат най – много неща – от пазарските чанти, през чиниите, телефони, книжа и….приготвяме храната. 

Решение: Дезинфекцирайте редовно плота и забърсвайте веднага, след като видите, че по него има петна.

Кухненската мивка

Проблем: Точно след плотовете идва кухненската мивка, друга част, по която се събират много бактерии и алергени. Освен че мием в нея и изпадат частици храна, тук излизваме мляко, сосове или сок, останали по чашите.

Решение: Имайте предвид, че използването на мръсна гъба, за да изтриете мивката на всеки няколко дни, не помага, а само разпространява повече микроби. Вместо това не забравяйте да използвате чиста гъба или хартия с дезинфектант.

Гъби и четки за почистване

Проблем: Говорейки за гъби и четки за почистване… те също се цапат! И забравяме да ги почистим. Последното нещо, което искате, е да използвате гъба, пълна с бактерии, нали. Защото така само разнасяте мръсотията.

Решение: На всеки няколко дни дезинфекцирайте четките и гъбите в белина или дезинфектант. И не забравяйте да ги сменят след като забележите, че са се износили.

Рафтовете на хладилника

Проблем: Рафтовете в хладилника може да не се виждат, но те се цапат много лесно.  Само си помислете колко пъти ви се е налагало да изхвърлите разтекло се мляко, развалени зеленчуци или месо? Старата храна може да започне да събира бактерии и да зарази и останалите продукти.

Решение: Първо, не забравяйте да разделяте зеленчуци, плодове, млечни и месо. Ако забележите, че има петно, забършете го бързо с мек препарат и топла вода. Дезинфекцирайте целия хладилник веднъж на 3 месеца.

Ключовете на фурната и контактите

Проблем: Ключовете на фурната и контактите пипаме толкова често с мръсни ръце, без дори да се замислим. Само си помислете колко много бактерии и микроби има по тях и как я пренасяме в храната несъзнателно.

Решение: Имайте под ръка дезинфекциращи кърпички и забърсвайте тези места редовно.

Кафе машината

Проблем: Тези малки машини са страхотен терен за развитие на микроби, особено в резервоара за вода. Освен това самата машина често се пипа с мръсни ръце, което прави повърхността й потенциален носител на всякакви бактерии.

Решение: Смесете от 2 чаши бял оцет и 1 чаша вода и дезинфекцирайте машината. Лесно и ще се радвате на здравословна чаша кафе сутрин.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...