Какво винаги имате в хладилника? Мляко, месо, зеленчуци и плодове и…яйца. Това са продукти, които употребяваме ежедневно и във всякаква форма. Но знаехте ли, че извън обичайното им приложение в кухнята, яйцата, или по – скоро черупките им, могат да са полезни и за други неща.
1. Направете свещи
Използвайте клечка за зъби, за да пробиете малка дупка в горната част на суровото яйце. Внимателно счупете черупката и махнете една трета от нея. Изсипете яйцето и разтопете пчелен восък, след което го оставете да се втвърди. Не забравяйте да сложите и малък фитил, и ще имате напълно естествена, биоразградима свещ.
2. Изгонете вредителите
Не изхвърляйте черупките, а ги стрийте и поръсете около корените на растенията. Така ще изгоните охлюви и гъсеници.
3. Направете си маска за лице
Яйцата са здравословни не само ако ги ядете, но и като средство за подхранване на кожата на лицето. Яйцата имат ензим, наречен лизозим, който убива бактериите, причиняващи акне, а белтъкът ще ви помогне да възстановите кожата.
4. Нахранете птиците
Ако имате дърво с къщичка за птици, наред с храната, която им слагате, може да натрошите и яйчени черупки. Те осигуряват калций за гнездене на женските и са полезни за храносмилането им.
5. Почистете мръсните тигани
В случай, че храната е загоряла на дъното на тавата, яйцата ще ви помогнат. Съхранявайте изсушени, натрошени черупки в буркан и когато миете загорялото, сложете малко от тях. Те са нежен ексфолиант и ще премахнат остатъците.