Тиквата, символът на Хелоуин, символизира края на реколтата, злия дух, който трябва да бъде изгонен, и огъня, който плаши злите духове. А какво да правим с вътрешността на тиквата? Разбира се, хапвайте я с наслада! Защото е не само вкусна, но и много здравословна.
Използването на почистващ препарат за почистване на пода помага за блясъка му, но води и до замърсяването на въздуха ...
08/04/2018И ако тиквите покрай Хелоуин не са ви стигнали, ето няколко рецепти, които да опитате.
Тиквена супа с шафран и портокалови кори
Когато човек има семейство, трябва да се старае да им поднася вкусна, пълноценна и питателна храна. Но да успяваш вся...
29/03/2020
Съставки:
60 мл зехтин
2 глави лук
1,2 кг тиква (нарязана на 3 см кубчета)
1 литър зеленчуков бульон
2 с.л хариса
1/4 ч.л шафран
1 ч.л портокалова кора
180 г крем фреш
80 г тиквени семки
2 ч.ч кленов сироп
Метод на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса. Разстелете семената на слой върху покрита с пергамент тава за печене и печете във фурната за 15 минути, докато покафенеят. Оставете да изстине на стайна температура.
Увеличете температурата на фурната до 220 градуса.
В голяма купа смесете зехтина, лука и тиквата с 3/4 ч.ч. сол и щипка черен пипер. Разбъркайте добре и прехвърлете върху покрита с хартия за печене тава. Печете 25 минути, докато всички съставки омекнат и се карамелизират.
В голяма тенджера смесете зеленчуков бульон, хариса, шафран, портокалова кора, 1/2 ч.л. сол и щипка черен пипер. Оставете да заври на силен огън и внимателно добавете тиквата и лука към кипящия бульон. Разбъркайте. Намалете котлона и оставете да къкри още 5 минути. След това отстранете от огъня и разбъркайте крем фреша. Пасирайте. При сервиране поръсете всяка порция с препечени тиквени семки и кориандър.
Тиквени палачинки
Съставки:
тиква - 400 g
яйца - 2 бр.
брашно - 5 с.л.
сол - 1 щипка
ванилова захар - 1 ч.л
смляно индийско орехче - 1/3 ч.л
растително масло за пържене
Метод на готвене:
Настържете тиквата на едро или средно ренде. Оставете за 10 минути, след което изстискайте внимателно, за да отстраните излишната течност. Разбийте яйцата в голяма купа, добавете настърганата тиква, брашното, солта, ваниловата захар и щипката индийско орехче. Разбъркайте старателно. Загрейте малко олио в тиган и изсипете тестото за палачинки в тигана. Пържете на среден огън до зачервяване.
Печена тиква с царевична салса, фета и тиквени семки
Съставки:
1 голяма тиква
75 мл зехтин
2 кочана царевица
1 голяма чушка червено чили
1 ч.л кора от лайм
4 с.л сок от лайм
кориандър
5 листа от мента
30 г тиквени семки
50 г фета
Метод на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Нарежете тиквата на филийки, добавете 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. сол и щипка черен пипер. Поставете върху тава, покрита с хартия за печене, с кората надолу и печете 25 минути. Когато тиквата стане златисто кафява, извадете и я оставете да изстине.
Изпечете на скара кочаните царевица, след което отрежете зърната. Поставете в купа и ги разбъркайте с чилито, кората и сока от лайм, зехтина, солта и билките.
Подредете тиквени резени в плато, полейте с царевична салца, поръсете с тиквени семки, фета, поръсете със зехтин и сервирайте.
Напоследък ставаме свидетели на какви ли не нови ястия и комбинации. Независимо от това, въпреки изобилието от салати...
19/05/2020