16 неща, които трябва да почистите основно тази пролет

Готови за пролетта

3672

Официално вече е пролет. И ако досега си търсехме какви ли не оправдания,  хубавото време е чудесен повод да отворим широко прозорците и да започнем пролетното почистване.

Има няколко места в дома, които не трябва да пропускаме и които са задължителни за това домът ни да бъде блестящ от чистота. И нека това да не бъде инцидентно, а да се превърне в регулярно почистване.

Кухненските шкафове

Дори и изглеждат чисти, по тях се натрупва мръсотия от мазнините и изпаренията. Почистете ги грижливо с мека кърпа и препарат за мебели.

Прозорците

Почистете ги не само отвътре, но и отвън, минете дограмата и первазите.

Шкафове от неръждаема стомана

Колкото и красиви да са, те се цапат много лесно и по тях оставя следи от пръсти и мазнини. Почистете ги със специален препарат и ги минавайте поне веднъж седмично.

Плотовете

В зависимост от материала, от който са направени, почистете ги основно, махнете всичко по тях и  минете старателно.

Миялната машина

Пуснете я на празен ход с препарат, като преди това измийте решетките и почистите старателно от остатъци от храна и мръсотия.

Хладилникът

И отвътре, не само отвън. Измийте рафтовете, изхвърлете храната с изтекъл срок на годност и сложете ароматизатор за повече свежест.

Приборите

Независимо дали ще изберете направи си сам препарат или специален препарат за прибори, накиснете ги за няколко часа и подсушете с мека кърпа. Така те ще възвърнат блясъка си.

Пода

Минаването с моп всеки ден съвсем не означава, че сте почистили перфектно пода. Експертите съветват да почистваме дървения под с прахосмукачка и със суха кърпа. Мокрото почистване трябва да бъде веднъж месечно.

Фурната

Дори и да не ви се вярва, но фурната може да бъде много мръсна. По нея остават следи от мазнина и храна, затова почистете старателно остатъците, натъркайте с препарат и после минете с мека кърпа. Не забравяйте и стъклото.

Килима

Поне три пъти в годината килимът трябва да бъде почистван от професионална фирма. Иначе минаването с прахосмукачка е задължително поне два пъти седмично.

Плочките

И в банята, и в кухнята плочките трябва да почиствате основно – от горе до долу, поне веднъж на два три месеца. Не забравяйте фугите и по – трудно достъпните части. За повече блясък – полирайте.

Гардеробът

Организацията в гардероба говори за организацията и в дома ви. Прегледайте всички дрехи и обувки и тези, които не носите или не ви стават – подарете или дарете.

Пералната машина

Измийте гумените уплътнения, диспенсъра за препарат и омекотител и пуснете на празен ход на висока температура за дезинфекция.

Матрака и възглавниците

Матракът почистете с прахосмукачка, възглавниците и одеялата изперете.

Секцията

Махнете всичко, което има по нея – книги, аксесоари, сувенири, снимки. Забършете праха и преподредете вещите.

Външните мебели

Измийте старателно мебелите за двора или терасата и подсушете.

 

Сега вашият дом е готов за пролетта. Сложете свежи цветя и се подгответе за топлите дни!

 

 

Сподели: