10 неща, които трябва да чистите често, но не го правите

Колко от тях пренебрегвате

16692

Когато става дума за почистване на дома, повечето от нас се съсредоточават върху общите части като плотове, мивка, тоалетна, вана, пода и повърхностите, които събират прах. Всъщност има и много други, които се мърсят не по – малко, но които пренебрегваме. Е, значи е време да преразгледаме навиците си и да се съсредоточим и върху пренебрегваните места. Ето кои са те.

Матракът

Матраците трябва да се почистват и да се обръщат поне два пъти годишно. Почистете с прахосмукачка и изперете на място ако е необходимо.

Възглавниците

Нашите възглавници абсорбират миризмата от косата и кожата ни, както и събират много акари. Затова ги чистете на всеки 3 месеца.

Ютията

Натрупванията по ютията могат да окажат ефект върху гладенето, но и да увредят дрехите ви. Ако забележите, че отворите за парата са запушени – почистете я.

Пералнята

Може да мислите, че вашата пералня е чиста, защото изпира дрехите ви, но  тя също се нуждае от почистване. Влагата, мръсотията и власинки от дрехите могат да я задръстят, затова е добре да почиствате пералнята поне веднъж на 3 месеца.

Кафе машината

Кафе машините са прочути с това, че лесно събират котлен камък и бактерии. Чистете я редовно и й правете профилактика веднъж месечно.

Кухненският кран

Ако погледнете под кранчето, вероятно ще забележите плесен и варовик. Тези неща могат да се прехвърлят във водата, която използвате, за да готвите, ако те не бъдат отстранени. За да почистите кухненския кран, просто завържете плик с бял оцет около кранчето и го закрепете с ластик. Оставете го да стои най-малко 30 минути, след това изплакнете.

Дъската за рязане

Те могат да абсорбират бактерии и миризми, както и да се оцветят, затова трябва да се почистват на всеки две седмици. Срежете един лимон наполовина и натрийте с малко сол. Изплакнете и подсушете.

Миялната машина

Както при пералните машини, и съдомиялните машини се считат за чисти, тъй като водата и перилните препарати постоянно минават през тях. Остатъците от храната обаче могат да се залепят в дренажите и дюзите. Затова почиствайте поне веднъж месечно.

Решетката на фурната

Тя се цапа от храната всеки път, когато използвате фурната. След няколко месеца употребата е добра идея да почистите добре и да отстраните изгорелите остатъци от храна или мазнина.

Дървените щори

Почистването на дървените щори на всеки няколко седмици ще ви предпази от алергии заради праха. Вземете стар чорап, сложете го на ръката си и минете по щората.

 

Сподели: