Величествена бетонна вила с надвиснал басейн сред непроходима джунгла

Луксът може да е навсякъде

1978

Сред дивите джунгли на Коста Рика, курортът Art Villas е известен с изобилието от екзотична растителност, пясъчни плажове и луксозни вили, разпръснати по живописни склонове. Наскоро „колекцията“ на популярния курорт беше попълнена с резиденция, направена по проект на  две чешки архитектурни студия - Formafatal и Refuel Works.

Първият етаж на резиденцията се "крие" не само зад екзотични растения, но и зад издаден басейн, извисяващ се над склона. Фасадата на сградата изглежда зашеметяваща при залез слънце. Този визуален ефект е постигнат с помощта на панорамни прозорци от пода до тавана, които, отразени в синята вода, създават фантастична картина.

 

„Когато проектирахме структурата на сградата и интериора, черпихме вдъхновение не само от заобикалящата дива джунгла, но и от творбите на бразилския архитект Паула Мендес да Роша, която работи в бруталистки стил и е известна със способността си да трансформира сградата в част от пейзажа “, обясняват своето дизайнерско решение архитектите.

 

В една от дневните има кръгло езерце, в него се отразяват лъчите на слънцето, проникващи през панорамни прозорци от пода до тавана и през стъклен атриум, екзотични стайни растения и внушително арт произведение от бяло стъкло с вълнообразен модел в черно. Арт инсталацията може да се използва и като осветително тяло, тъй като вътре в нея са монтирани миниатюрни LED лампи. Оригиналният тандем визуално увеличи пространството и спомогна за организирането на идеалната зона за отдих.

 

Бетонните плочи с грапава повърхност и неравен цвят по стените и тавана се превръщат в нестандартна декорация на интериора на резиденцията. „Суровият“ бетон идеално подчертава красотата и елегантността на мебелите, изработени по поръчка от скъпоценни дървета от местни майстори.

 

Бетонът също се използва като подово покритие в повечето помещения, само с полирана повърхност. Единствените изключения са акцентиращите зони в спалните и баните, създадени с декоративни керамични плочки, внесени от Никарагуа и дървена решетка, върху която са монтирани монолитни вани.

Тиковото и бразилското дърво, метал, стъкло и лен са доминиращите материали за интериорен дизайн, който е доминиран от пастелни цветове. Изключение правят акварел керамичен фон в близост до плота на кухнята, който прилича на растителност от джунглата, омбре табуретки и ярки геометрични подови плочки в някои части.

За да могат гостите на курорта да се насладят свободно на красотата на девствената природа, жилищните зони, включително фоайето, основната всекидневна, кухнята-трапезария, 5 спални със собствени бани, бяха разположени на втория етаж . Почти всяка стая има достъп до открита тераса, чрез нея можете да стигнете до панорамния басейн, от далечната страна на който можете да се насладите на възхитителна гледка към Тихия океан.

 

Но на по-ниското ниво всичко е направено, за да могат гостите да се отпуснат или да вършат любимите си забавления. Тук има хол, фитнес зала, стая за танци, кино, детска площадка, съблекалня и перално помещение, както и няколко помощни помещения за обслужване на сградата.

 

 

Сподели: