Трансформацията на едно мини жилище в Хонконг

Двама души, 3 котки и 30 кв.м площ  

1826

В Хонконг, един от най-гъсто населените градове в света, млада двойка дава на двама архитекти на пръв поглед невъзможна задача – да проектират апартамент, който да включва голяма кухня, домашен театър, баня с вана, спални помещение за тях и техните гости. Освен това жилището трябва да бъде удобно за трите им котки.  Дотук добре, но с една малка подробност. Всичко това трябва да се осъществи на малко под 30 кв.м.

Преди

След

Решението от архитектите от LAAB е истинско чудо: ваната се превръща в диван, от библиотеката излиза малка масичка, а мивката изчезва, за да се превърне в работно място в кухнята. Крайният резултат е един от най-високотехнологичните малки апартаменти, които могат да съществуват.

Апартаментът включва пневматично място за съхранение на пода, кухненски шкафове, които се прибират в ниша в тавана с натискането на един бутон, а плъзгаща се стена с телевизор се превръща в домашно кино. Почти всяко пространство в апартамента може да се използва за различни цели по различно време на деня.

Но цялото внимание към комфорта на човека не означава, че са забравени котките. За тях има вградена кутия – носилка, както и чекмедже, в което се съхранява храната им. В горната част на апартамента има една летва – рафт за "котешка разходка".

Двамата собственици дори могат да намерят място, на което да се забавляват или вечерят с приятелите си. А на въпрос как се чувстват те казват, че обичат мястото, приятелите им го обичат и най-важното - котките го обожават.

 

Сподели: