Това е следващата голяма тенденция в дизайна на дома

И то е напълно неочаквано!

7921

Текстил, дърво, пластмаса, стъкло, хартия, това са част от материалите, които обикновено присъстват в декора на домовете ни. Но има нови експериментални материали и те са направени от нещо, което звучи доста стряскащо - бактерии.

Точно така - това са малките микроорганизми, които ще искате в дома си. На срещата на Biodesign Challenge Summit, ежегодно състезание между студенти по дизайн, работещи с биологични материали, имаше множество продукти (концептуални и други), които целяха да докажат ползите от бактериите в дома ви. От живите тапети до микробиометровия анализатор за банята, тези прототипи и концепции показват защо наличието на повече микроорганизми във вашия дом не е непременно лошо нещо.

Отговори на 5-те най-често задавани въпроса - Какво е бъдещото отопление и какво трябва да знаем преди да изберем?

Биофилтриращи тапети

Създаден от студенти в Университета де Лос Андите в Колумбия, Яндо е протопип на тапети за пречистване на въздуха, направени от цианобактерии - бактериите, които използват фотосинезата в растенията. Те пречистват въздуха на къщата ви, като превръщат въглеродния диоксид в кислород, но тъй като са били деструктурирани, бактериите действат като освежители за въздух. Те също светят през нощта, като нощна лампа или просто като живо произведение на изкуството.

Рециклиран под

Група ученици от Universidad del Istmo в Гватемала създаде нов начин на мислене за подовата настилка, която имитират вида на плочките, но всъщност са направени от биологично намалени отпадъци от строителната индустрия. За проекта, наречен "Органични средства за рехабилитация", екипът предлага използването на различни цветни плочки в модели, които имитират текстилните изделия.

За търговски или промишлени проекти проектът MyStep на Аризонския държавен университет предлага използването на мицелиеви плочки за подова настилка, с вградени сензори, които имат за цел да превърнат движението на краката в кинетична енергия.

Бактериални целулозни пелени и кошче

 

Родителите вероятно ще бъдат разтревожени от мисълта за повече бактерии, близо до мястото, където бебето им спи. Но екип от ученици от UC Davis е създал напълно биоразградима пелена, направена от цитрусови отпадъци, превърната в бактериална целулоза и която но можете да я хвърлите в градината. Също така има и абсорбиращ слой от аерогел, който попива всяка течност (или твърди вещества).

Освен това, когато пелената, наречена Сорбит, е пълна можете да я изхвърлите в друг студентски проект, наречен Wee Grow. Изобретен от учениците в училището за изкуство в Чикаго, Wee Pail - който прилича на кош за отпадъци - стои в детската стая и ускорява времето за компостиране на биоразградимите памперси, използвайки цветовете на водораслите, които превръщат памперсите в тор.

 

Сподели: