Около Бурж Халифа планират да построят пръстеновиден небостъргач

Около Бурж Халифа планират да построят пръстеновиден небостъргач

В Дубай, като част от трансформацията на бизнес района Downtown, се планира хоризонтален небостъргач под формата на гигантски пръстен, който зрелищно се увива около световния рекордьор - небостъргачът Burj Khalifa. Оригиналността на амбициозния проект се крие във факта, че 3-километров футуристичен сателит няма да бъде на земята, а ще „виси“ на надморска височина от 550 метра, осигурявайки на бъдещите жители на града спиращи дъха гледки, чист въздух и органични продукти .

Проектът ясно демонстрира как компетентното планиране може да увеличи използваемата площ на големите градове без значителни промени в тяхната структура (особено централните райони), които в условията на урбанизация изпитват огромни проблеми с мястото на постоянно пристигащото население.

Според разработката кръглият небостъргач, наречен Downtown Circle, се поддържа от 4 мощни колони, закрепени на дълбочина, за да предпазят дългата 3 километра многоетажна структура от земетресения и урагани. Поддържащите структури действат като портали, които трябва да превозват жителите на "небесния" град. Въпреки че за тези цели има и хеликоптерна площадка на покрива на вътрешния пръстен. Самият кръг се състои от два пръстена, свързани помежду си с паркова зона, наречена Skypark („Skypark“), която напълно ще осигури на ултрамодерния град ароматна растителност, зони за отдих, чист въздух, естествена светлина и спираща дъха гледка към силуета на Дубай. .

Забележително: Skypark е мини-версия на природни зони и климатични зони на света, които ще съществуват съвместно в малко пространство. Жителите на Downtown Circle ще имат уникална възможност да се разходят в живописни планински и горски пейзажи, да посетят водопади и блата, да се разходят по пясъчни дюни или да се спуснат в мистериозни пещери. В природни зони, паркове и градини ще растат съвсем реални растителни видове и ще живеят някои представители на фауната, присъщи на определена екосистема, но пещерите и високите планини ще бъдат създадени с помощта на цифрови технологии.

Skypark е хибридна връзка, която ще бъде домакин на триизмерна градска и зелена екосистема с обществени зони за отдих, културни пространства, изследователски и образователни центрове. В същото време той ще функционира като "бели дробове", пречиствайки въздуха и насищайки го с кислород. Въпреки че това не са всички положителни аспекти на организацията на "естествения слой" между пръстените. Покривът на свързващата част на Skypark е конфигуриран така, че да позволява събирането на дъждовна вода, която преминава през няколко етапа на пречистване и се превръща в питейна вода. Осигурено е и специално покритие, което може да филтрира замърсителите от градската среда на Дубай на сушата.

 

Покритието на пръстеновидната структура Downtown Circle ще се състои от слънчеви панели, което ще направи новата градска структура напълно енергийно независима и екологична. По отношение на устойчивостта, за да осигурят удобен трафик, те планират да използват футуристична железопътна транспортна система, състояща се от парк от окачени трамваи, движещи се със скорост от 100 километра в час по външния кръг на долния слой на пръстена. Те ще се превърнат в изключителна атракция, предоставяща на жителите и гостите на града спиращи дъха гледки и приключения.

Downtown Circle ще се превърне в място за живеене, работа, обучение, развитие и отдих за няколко хиляди късметлии, които няма да трябва да напускат небостъргача отново. В допълнение към жилищни комплекси, офис центрове, медицински, образователни и административни институции, търговски, развлекателни и спортни центрове, заведения за обществено хранене и културни обекти, се предвижда да бъдат разположени модерни предприятия, които ще произвеждат повечето от необходимите продукти.

Въпреки факта, че проектът е по-скоро като утопия, дизайнерите все още се надяват, че тяхната концепция за организиране на затворени общности в небостъргачи, „висящи“ над градския пейзаж, ще бъде реализирана или ще вдъхнови други ентусиасти за нови идеи.

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...