Малък апартамент, който изглежда по-голям, отколкото е

Малък апартамент, който изглежда по-голям, отколкото е

Как в апартамент, който е малко над 50 кв. метра, да намерите място за кухня-дневна, спалня, кабинет, две съблекални и баня със свободно стояща вана? Това жилище  е пример за това.

В резултат на преустройството кухнята се превърна в кухня-всекидневна с компактен диван, шкафове, в които е организирано съхранение, и кухненски остров с три полу-бар стола.

Клиентът идва с ясното разбиране какво би искал да види в интериора на своя апартамент. Мечтата му е за стъклена таванска преграда, черни тавански елементи в интериора, комбинация от дълбоко синьо и топъл меден нюанс. В същото време е важно да не се претоварва интериорът с цвят и детайли.

Клиентът не иска горни чекмеджета, а малък остров да бъде маса за хранене. За банята изборът е свободностояща вана, дори и най-малката.

Жилището е със сравнително стандартно разпределение - изолирана стая, малка кухня, лоджия, антре и санитарен възел. Желанието на клиента е максимално светло отворено разпределение с общо пространство, което да отваря гледка към красивите сводести прозорци.

Архитектите напълно демонтират преградите, разширяват банята за сметка на зоната на коридора, отделят спалнята от основното пространство със стъклена плъзгаща се таванска преграда, дублирайки я със затъмняваща завеса. Перваза на прозореца и прозореца към лоджията са демонтирани, лоджията е изолирана и е направен електрически топъл под. На лоджията има работно място и малък диван с отделения за съхранение.

 

Пространството се оказа много просторно, светло, удобно за живот, според желанието на домакинята. В същото време всяка стая има много място за съхранение, предварително са предвидени различни сценарии на живот, контакти, ключове на удобни места, всяко шкафче и чекмедже изпълнява своята функция. Светлинните сценарии са обмислени за различни настроения и нужди, има сензор за движение за осветяване на пода при преминаване от спалнята към банята.

Интериорът е изграден върху контрасти: тъмно и светло, ярки цветове и спокойни неутрални нюанси. Яркостта и черните елементи са балансирани с неутрален фон: светли естествени нюанси на стените, естествено дърво на пода и на плота на бара. Те са зонирани с ярки цветове: зоната на лоджията е подчертана в синьо, обемът на съблекалните е подчертан в мед. Тези нюанси се повтарят в тапицерията на дивана и текстилния дизайн.

Задачата е да организират пространството функционално, да поставят всички необходими зони и складови помещения, създавайки компетентна и естетична триизмерна композиция. Те дори правят две отделни съблекални в апартамента - в коридора и в спалнята, като подчертават  този обем със стени в цвят мед.

Банята е изпълнена в монохром - в контраст с бяло, графитено и медено дърво. Тук използват архитектурното оформление на плочките с изместени шевове. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...