Какво е lagom?

Шведската философия за хармоничното обзавеждане на дома  

1483

Знаете ли какво е лагом? Това е изкуството правилно да обзаведете интериор в шведски стил и да отразите личността си в него. Ето малко повече за него и как да го постугнете у дома.

1. Не претрупвайте дома си

Шведите смятат, че всички ние сме поколение „трупачи“, защото ни е много трудно да се разделим с остарелите неща. За да бъде вашето пространство хармонично и удобно, следвайте три правила.

Избягвайте появата на „горещи точки“, където се натрупват ненужни неща.

Веднъж седмично преглеждайте гардероба си и се отървете от вещи, които определено не ви трябват.

Обещайте си да запазите точно онези интериорни елементи, които са от духовна стойност за вас. Често това са предмети с история, които правят дома ви личен и уютен .

 

2. Пуснете природата у дома

Общоприето е, че скандинавският интериор е студен и неудобен. Но шведите лесно решават този проблем с естествени материали. В домовете им може да намерите овчи кожи, зелени растения и декоративни предмети и дървени облицовки. Всичко това създава атмосфера на спокойствие и хармония в интериора.

 

3. Свещи и още свещи

Хората в тази страна просто обожават романтичната тръпка от свещи  - меки, топли и изненадващо релаксиращи. Може да палите свещи не само вечер, но и сутрин на закуска. Това ще изпълни деня ви със спокойствие и ще създаде усещане за баланс и хармония.

4. Купете мултифункционални мебели

Колекциите от скандинавски интериорни марки са живо въплъщение на "лагом". В домашна обстановка шведите препоръчват да се обърне внимание на многофункционалните мебели. Разтегателните дивани , масички с място за списания и модулни стелажи спестяват място и позволяват да "освободите" пространството.

 

5. Минимализъм и сдържаност

Шведите харесват дизайн, който съответства на техния манталитет. Като купувате по-малко и избирате по-внимателно нещата за дома, всеки член на семейството ще има пространство, където може да изрази своята индивидуалност. Внимателно подбирайте предмети за дома си и купувайте само това, което е на душата ви. Това е моментът, когато ще оцените и обичате дома си.

 

Сподели: