7 идеи за малки жилища от шведските апартаменти

7 идеи за малки жилища от шведските апартаменти

Малкият апартамент не е наказание, а пространство за творчество. Може да изглежда светло и просторно, умело скривайки истинския размер, но за това трябва да знаете някои трикове. Вижте няколко шведски трика, които ще ви помогнат да направите дома си визуално по-голям и по-удобен.

1. Невидими системи за съхранение

В тесен апартамент е много важно да се помисли за съхранение, в противен случай няма да е възможно да се избегне визуален шум. Най-подходящият вариант би бил да изберете шкафове в цвета на стените, така че да се "разтварят" в пространството. Този съвет е полезен и за спалнята, и за коридора, и за кухнята. В последния случай ще е необходимо да боядисате горните шкафове в цвета на стените - това визуално ще разтовари тясното пространство. Ако сте готови постоянно да поддържате ред, можете да замените гаредроба в спалнята с отворена съблекалня, а апартамента в кухнята с отворени рафтове.

Освен това не пренебрегвайте вътрешния потенциал на елементите. Става дума за холни маси, пуфове, банкети, дивани. Ако всяко от тези неща е оборудвано с вътрешно чекмедже или ниша, пространството за съхранение ще се увеличи значително. Тази опция е особено подходяща за битови предмети: зарядни устройства, дистанционно управление на телевизора, списания и др. Рафтовете в шкафовете рядко се разпределят за тях, но такива ниши са идеални за съхранение.

2. Зона за гости

Ако често организирате домашни събирания и каните приятели на гости, меката зона трябва да бъде център на хола. Тя е тази, която трябва да има основното пространство. В малка стая можете да поставите дивани и фотьойли около периметъра на стаята, а малка масичка за кафе може да се превърне в център на композицията.

В случай, че предпочитате да прекарвате свободното си време в уединение, обемистият диван може да е излишен. Помислете, може би е по-подходящо да го замените с два тапицирани стола и масичка за кафе между тях? Такава среда ще изглежда много по-интимна и удобна от стандартен диван.

3. Спалня зад завеса

Проблемите със зонирането не могат да бъдат решени, без да се прибягва до текстил. Това е най-лесният и бюджетен начин да разделите пространството на няколко части или да отделите една зона от останалата част от стаята. Ако целта ви е да се оградите не толкова физически, колкото психологически, скрийте спалнята зад леки текстилни завеси. За да направите това, ще трябва да монтирате корниз на тавана, по който завесата може да върви без проблеми. По-добре е да изберете цвета на текстила в цвета на стените, така че да изглежда, че се разтваря в пространството. Или използвайте типичното бяло, характерно за скандинавския дизайн. Благодарение на него стаята няма да изглежда претоварена.

4. Допълнително осветление

 

Когато декорираме малък апартамент, обръщаме внимание на мебелите, текстила, цвета на стените, но напълно забравяме за такъв важен момент като осветлението. Единичен полилей, окачен в центъра на тавана, е истинско табу за ограничено пространство. Дълбоките сенки, които ще хвърли лампата, няма да добавят желаната дълбочина и комфорт на стаята. Ето защо не забравяйте да се погрижите за компетентната организация на осветлението. В идеалния случай трябва да направите собствено осветление във всяка зона. Например, поставете подова лампа в зоната за отдих и настолна лампа в работната зона. Ако не е възможно да закупите толкова много осветителни тела, осигурете допълнително точково осветление.

5. Полезни первази

Когато площта на апартамента е доста скромна, трябва да включите фантазията максимално. Первазът на прозореца е идеален вариант за разполагане на компактна, но уютна зона за отдих. Преди да поръчате матрак и възглавници, трябва да разберете дали перваза на прозореца може да издържи теглото. Ако не сте сигурни, че е достатъчно здрав, укрепете го предварително.

6. Ъглова пейка в кухнята

Дори ако кухнята е много малка, това не е причина да откажете пълноценна трапезария. Има няколко варианта за неговия дизайн - всичко зависи от вашите предпочитания и възможностите на помещението.

В шведските апартаменти често можете да намерите ъглови пейки с гръб, които приличат на кухненските ъгли, с които сме свикнали. Предимствата на това решение са очевидни: пейката ще заема минимум място в стаята, използвайки ъгъла, който в повечето случаи е празен, и също така ще може да побере повече хора, отколкото на столове. Освен това не забравяйте, че под седалката обикновено има ниша, в която можете да съхранявате съдове, чист текстил, резервни прибори и т.н.

7. Стъклена преграда

В съвременните магазини можете да намерите голям брой от голямо разнообразие от дивани, чиито производители ще твърдят, че са невероятно удобни и осигуряват добър, здравословен сън. Но дори това да е вярно, никой диван не може да замени усещането за комфорт и релакс, което дава леглото с матрак.

Не се отказвайте от удобно легло, може да сложите такова на подиум или зад преграда. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...