36 квадратни метра стил, уют и комфорт

Малко жилище, което може да събере 10 души под един покрив  

1630

Когато човек има мечта няма граници, които да му пречат на реализацията. Точно като двама млади артисти, които искат дом в лофт стил, но предвид високите цени на имотите не могат да си позволят такъв. За тях е важно да  имат собствено жилище, затова са готови на компромиси в името на мечтата си.

И тъй като желанието им е да живеят в центъра на големия град, решението се оказва едно – таванско помещение в стара тухлена сграда. Дотук нищо ново и интересно. Но сега идва предизвикателството – да го преобразят в уютен и удобен дом, в който да събират приятели.

Решението им дават техни познати – архитекти, които създават уникални проекти.

Собствениците постоянното пътуват в чужбина по бизнес и искат, връщайки се у дома да имат своето специално място, което да нарекат свой дом.

Основните желания са пространство и свобода, функционалността и минимум мебели - оттук и характерният дизайн на апартамента в стила на индустриално таванско помещение. 

Трудността на проекта е как да бъде решен - хоризонтално или вертикално. Явно предимство са внушителните четириметрови тавани и невероятната тухлена зидария на стените - така се появи второто ниво на апартамента. Освен това, увеличавайки височината на таваните средно с 15 см поради демонтирането на старото подово покритие, се постига равенство между долното и горното ниво на жилището.

Долното ниво е пример за идеално планиран апартамент с малки размери. Спалнята и гардероби се качват на горното ниво.

Етажите са свързани със стълбище, а спалнята се е превърнала в пълноценна стая поради наличието на естествено осветление в нея - един от трите високи прозорци на апартамента е разделен наполовина. В допълнение към зоната за отдих, на втория "етаж" има просторен гардероб за дрехи, обувки и други неща.

Основната стая традиционно е всекидневна и в този случай, по-скоро, многофункционална дневна зона: тя има трапезария, тв зона и легла за гости - всеки сантиметър пространство е обмислен. По желание на собствениците, интериорът на стаята е проектиран така, че да е възможно настаняване на десет души.

Пространство е спестено за сметка на огромен гардероб, който заема цялата западна стена на стаята от пода до тавана и побира много неща.

Шкафът е ясно зониран: долната част е място за сгъваема маса и столове, средната част е за възглавници и аксесоари за спане, горната и страничната част са за съхранение на други неща. Шкафът е оборудван със стълба на колела, която осигурява достъп до всяка секция и на всяка височина. Белите плъзгащи се панели на централната част на шкафа също служат като импровизирано платно за гледане на филм с помощта на проектор.

"Работният плот" в апартамента идва под формата на перваза на цялата стена. В зоната на кухнята, той служи като малка маса за хранене. Кухненският интериор е пример за функционален минимализъм: скрити вградени уреди, редица просторни чекмеджета - всичко, от което се нуждаете, нищо повече.

 

Банята и душът са комбинирани. Отлична дизайнерска находка е тухлена преграда между кухнята и банята. Бялата повърхност на стената в кухнята всъщност е стъкло от банята с матирано стъкло. Плъзгащ се дървен екран зад тоалетната служи като вид "шкаф" за домакински химикали и аксесоари за баня.

Мебелите в интериора са само най- необходими предмети, но има и декоративни дизайни, като скрин в стила на клетките на пощенската кутия или закачалки в коридора, сглобени от тръби. Индустриалният интериор е видим не само във функционалните мебели, но и в няколко елемента на декор и осветление.

Сподели: