Тя присъства във всеки дом. Задължителна е за всяко ядене (дори и в сладкишите), преди години е струвала колкото злато. Тя е използвана като платежно средство в Китай, а в Римската империя войниците са я получавали като заплата. Редица европейски градове благоденствали от наличието на тази ценна суровина, а в някои страни в Северна Европа тя е била истински лукс.
Солта е най-използваната и най-старата подправка на света. Има я навсякъде, не е скъпа и освен, че придава вкус на яс...
06/02/2017Солта – толкова обичана, отричана, но жизнено необходима за човека. Нашият организъм се състои от 70% вода, но за да я съхраним в тялото си, то има нужда от сол. Тя се съдържа още кръвната плазма, стомашния сок, секретите от жлезите, дори в кърмата.
И ако днес сме свикнали да я приемаме като една стандартна и евтина подправка, то трябва да се замислим, че животът ни без нея би бил невъзможен.
Вече сме ви показвали не един или два примера за ползите от оцета, лимоновия сок и содата за хляб. Но знаете ли, че о...
30/07/2017Нейните качества обаче не спират до тук. готварската сол се оказва и чудесен помощник в кухнята и ни помага за куп задачи. Вижте някои от тях, разкрити от блога Оnegoodthingbyjillee.
Запазва цветовете на текстила
Ако цветните дрехи изпускат цвят, накиснете ги в 2 литра вода, към която сте добавили половин чаша оцет и половин чаша сол. Изплакнете и ако е необходимо, накиснете отново.
При варене на вода
Солта, прибавена към водата, води до кипене на водата при по-висока температура, като по този начин се намалява времето за готвене (това не прави звирането на водата по-бързо).
За яйца
Яйцата сварени в подсолена вода се белят по-лесно.
Поширането на яйцата в подсолена вода помага да не се разлее белтъкът.
Яйце в чаша вода, към която са добавени две чаени лъжички сол ще ви покаже дали е прясно. Прясното ще потъне, а разваленото ще изплува.
Предотвратете потъмняването на плодовете
Ябълките, крушите и картофите, спуснати в студена, леко подсолена вода, ще запазят цвета си, след като бъдат обелени.
Почистете ядки
Накиснете ядките с черупки си в солен разтвор през нощта и те ще се счупят по – лесно.
Предотвратяване захаросването
Малко сол, добавена към глазурата за торта, ще предотврати захаросването.
За измиване на спанака
Ако спанакът се измие в подсолена вода, няма да се наложи да се чисти отново.
Хрупкави салати
Накиснете листа салата в солена вода и оставете в хладилника. Преди сервиране само отцедете и подправете.
За варени картофи
Варени картофи ще получат фина, зърнена текстура, като се поръсят със сол след като излеете водата. върнете след това в тенджерата и бързо разклатете, за да се отървете от излишната влага.
Пържени картофки
Натопете картофите в солена вода за няколко часа, преди да ги пържите. Това ще помогне да се „излезе” съдържанието на нишесте.
Почистване на мазни тенджери
Най-загорелият тиган ще се измие лесно, ако използвате малко сол и избършете с хартия.
Почистете петната от чашите за кафе и чай
Смесете малко сол с малко препарат за миене на съдове и почистете петната керамичните чаши.
Почистете хладилника
Използвайте сол и газирана вода, за да почистите вътрешността на хладилника. Няма да надраска емайла.
Предотвратете пръски и пръски от мазнини
Преди пържене, добавете щипка сол в тигана, преди да поставите храната. Това помага да се предотврати пръскането.
Подобрете вкуса на кафето и какаото
Щипка сол в кафето или какаото ще подобри вкуса и ще премахне горчивината на горчивото кафе.
За вкус на домашните птици
За да подобрите вкуса на домашните птици, натрийте я отвътре и отвън със сол преди печене.
Почистете потъмнелите сребърни съдове
Преди измиване натрийте със сол.
Почистване на медни съдове
Поръсете сол върху медни тигани и ги почистете с кърпа, напоена с оцет.
Тя е неразделна част от всяко хранене, но обикновената сол за маса може да направи много повече, от това да добави вк...
18/07/2018