Има ли някой, който да не обича сладолед? Надали. А както се оказва, сладоледът може да бъде не само във фунийка или кофичка, но и в комбинация с разнообразни други ястия. Предлагаме ви няколко необичайни рецепти със сладолед, с които може да почерпите приятели или да изненадаме семейството си.
1. Пържени банани със сладолед
Опитвали ли сте някога пържени банани със сладолед, подправени с мента и касис? Не? Тогава е време да сготвите това необичайно, но невероятно вкусно ястие, което определено ще изненада и зарадва всички в семейството.
Какво ви трябва:
• Банани - 2 бр;
• Ванилов сладолед - 8 супени лъжици;
• Пшенично брашно - 1 супена лъжица;
• Яйца - 1 бр;
• Хлебни трохи - 3 супени лъжици;
• Растително масло на вкус;
• Пудра захар - 1 супена лъжица;
• Касис - 10 бр;
• Прясна мента - 2 стръка.
Начин на приготвяне:
Нарежете бананите на половинки по дължина. Оваляйте ги в брашно, после в яйцето и в галета. Загрейте тигана с олио до 180 градуса и запържете бананите от всички страни до златисто кафяво. Прехвърлете в чиния с хартиена кърпа и оставете леко да се охлади. Гарнирайте със сладолед, плодове от касис и листа от мента.
2. Пържен сладолед
Пърженият сладолед лесно може да се превърне в хит на лятото. Този необичаен десерт съчетава топло и студено. Само си представете хрупкава златиста коричка, която придава текстура и съчетава две различни температури.
Какво ви трябва:
• Царевичен флейкс - 300 г;
• Ванилов сладолед - 400 г;
• Растително масло - 100 мл.
Начин на приготвяне:
Натрошете флейкса на прах. Направете хубави топки сладолед и ги оваляйте ги в царевичните трохи. Сложете получените топчета за един час във фризера. Загрейте масло в тиган и изпържете топките, след което веднага ги приберете в хладилника за половин час.
3. Топло шоколадово суфле със сладолед
Никой човек не може да устои на това ястие, дори и този, който е безразличен към сладкишите и сладоледа като цяло.
Съставки:
• тъмен шоколад - 300 г;
• сладолед от шам-фъстък на вкус;
• масло - 240 г;
• захар - ¾ чаша;
• яйчен белтък - 6 бр;
• яйчен жълтък - 4 бр;
• пшенично брашно – 3 с.л;
• екстракт от ванилия - 2 ч.л.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса и намажете формите за тарталети или пудинг. Натрошете шоколада и разтопете на водна баня с масло до гладкост. Прехвърлете в купа и охладете. Разбийте белтъците на пяна, бавно добавете захар и отново разбийте. В шоколадовата маса добавете жълтъците, брашното и ваниловата захар, а след това и белтъците. Изсипете в предварителбо приготвените форми и печете за 15 минути на 170 градуса. Сервирайте със сладолед от шам-фъстък.
4. Праскови на скара с карамелен сладолед
Още едно ястие, което ще се хареса на всички, най – вече на децата. Ако е за тях, махнете рома от съставките.
Продукти:
• Праскови - 6 бр;
• Масло - 1 супена лъжица;
• Кафява захар - 2 супени лъжици;
• Тъмен ром - ¼ чаша;
• Карамелен сладолед.
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте скара или барбекю. Разтопете масло в тенджера на слаб огън и добавете кафява захар и ром. Бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Изсипете в купа и добавете прасковите, разделени наполовина. Разбъркайте добре и оставете да се вари за няколко минути. Сложете ги на скарата и изпечете от всички страни до златисто кафяво. Глазирайте прасковите докато се готвят. Сервирайте с карамелен сладолед.