Вещи, които никога не трябва да поставяте в съдомиялна машина

Вещи, които никога не трябва да поставяте в съдомиялна машина
Източник: unsplash.com

Съдомиялните машини са вълшебни и спестяват време в кухнята, но ако не се използват правилно могат да доведат до повреда на някои предмети. Показваме ви няколко предмета, които не трябва да поставяте в съдомиялната машина, ако искате да ви служи дълго време.

Дървени лъжици, купи и дъски за рязане

Силата на препаратите за съдомиялна машина може да изтрият  естествените масла, които предпазват дървените прибори и дъските за рязане от изсъхване. Когато тези масла се отстранят, дървото ще започне да се напуква.

 

Дървените съдове трябва да се мят на ръка с мек препарат в топла вода. Не ги оставяйте да се киснат, защото това може да доведе до подуване и изкривяване на дървото. Ако смятате, че дървото трябва да се дезинфекцира, използвайте мек разтвор на хлорна белина и топла вода.

Както при дървото, естествените камъни за пица също трябва да се мият на ръка, за да се предотврати напукване и повреда от силни почистващи препарати.

Кухненски ножове

Ножовете са нещо, което може да доведе до голям проблем за съдомиялната машина. Първо, ръбовете могат да наранят защитното покритие на стелажите и кошниците, причинявайки образуването на ръжда. Второ, може да се нараните когато изпразвате машината и не на последно място - силният препарат за съдомиялна машина може да притъпи ръбовете и да причини разхлабване и разцепване на дървените дръжки. Най-добре е всички видове кухненски ножове да се мият на ръка.

 

Рендета и сита

Всеки кухненски инструмент с остри ръбове не трябва да се поставя в съдомиялна машина. Рендета и сита могат да пробият пластмасовото покритие на решетките и ще започне да се образува ръжда.

И ако натъпчете предмети с малки дупки в съдомиялната машина, е почти невъзможно водната струя да премахне всички частици храна. Отново ръчно пране за най-добри резултати.

Чугунени съдове за готвене

Чугунените тигани и тигани съществуват от векове и могат да издържат почти вечно, ако се грижите правилно за тях. За да не ръждясва чугунът и да не залепва храната, трябва да се подправи с масло. Маслото прониква и оставя почти идеална повърхност за готвене.

 

Когато чугунът се постави в съдомиялната машина, силният препарат и прекомерната вода премахват маслото и правят чугуна неизползваем. Дори тиганът ви да е покрит с черна мръсотия отвън и смятате, че съдомиялната е лесен начин да го почистите, устойте на желанието. Вместо това използвайте старомодна грес.

Алуминиеви тигани и съдове за готвене

Ако някога сте слагали лъскава алуминиева чиния за еднократна употреба в съдомиялната машина, сте виждали какво се случва. Става матова и потъмнява.

Същото може да се случи и с вашите алуминиеви тенджери и тигани. Ако алуминият не е анодизиран, силният почистващ препарат може да причини корозия. Може също да видите бели петна по повърхността от алкалността на препарата за съдомиялна машина. Дори тиганът да е етикетиран като „подходящ за съдомиялна машина“, по-добре е да се мие на ръка.

Медни тигани и чаши

Медните тигани и чаши са класически и красиви, но изискват допълнителни усилия, за да бъдат блестящи и ярки. Не усложнявайте задачата, като ги поставите в съдомиялната машина. Разяждащите химикали в препарата за съдомиялна машина ще притъпят покритието и могат да бъдат корозивни и да причинят нараняване на медта.

Тигани с незалепващо покритие

Докато много тигани с незалепващо покритие са посочени като подходящи за съдомиялна машина, силните почистващи препарати и прекалено високите температури на сушене могат да окажат влияние върху незалепващото покритие. Ако решите да миете тиганите си в съдомиялна машина, пропуснете цикъла на сушене и ги оставете да изсъхнат на въздух.

При първите признаци на повреда на повърхността е време за нов тиган. Когато незалепващата повърхност е надраскана, нарязана или лющена, тя може да освободи опасни токсини в храната.

Керамични тигани и съдове за готвене

Керамичните тигани и съдове за готвене са популярни заради незалепващата си повърхност за готвене. Името е малко погрешно, защото целият тиган не е направен от керамика; има само керамично покритие, свързано с метала на готварския съд. Керамично покритие може да се нанесе върху чугун, алуминий, мед или неръждаема стомана.

Винаги мийте на ръка керамичните съдове за готвене. Детергентите за съдомиялни могат да съдържат белина и лимонена киселина, които са твърде груби за покритието.

Акрилни или меламинови съдове

Леките, нечупливи съдове от акрил или меламин са много популярни поради ярките цветове и шарки. За съжаление, високата температура на водата и сушене, както и агресивните препарати за съдомиялна машина могат да съсипят съдовете. След няколко измивания, особено при по-евтини комплекти, може да има пукнатини.

Термочаши

Пластмасови и метални термо чаши и кутии са чудесни за поддържане на топла храна. Повечето са изградени с два слоя материал с въздушно пространство между двата, което осигурява изолацията.

Ако решите да ги миете в съдомиялната машина, изберете най-горния рафт и пропуснете цикъла на сушене.

Щамповани или ръчно рисувани стъклени изделия

Техниките за търговски печат върху стъклени изделия са се подобрили, но не винаги са безпогрешни в съдомиялната машина. Силният почистващ препарат и силата на водната струя могат да премахнат боята само с едно или две измивания.

Златни прибори за хранене и китайски порцелан

Приборите за хранене от стерлингово сребро са устойчиви в съдомиялната машина, но приборите за хранене със златист цвят ще избледнеят и ще се обезцветят оради силния почистващ препарат.

Порцеланът и финият порцелан могат да се мият в съдомиялна машина, освен ако нямат златни метални облицовки или изображения. Силният почистващ препарат и силното водно действие на струите могат да причинят отлепване на металната част. С всеки деликатен порцелан внимавайте, за да не се счупи.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...