Тъмна кухня – кои са нейните недостатъци?

Тъмна кухня – кои са нейните недостатъци?
Източник: unsplash.com

Тъмната кухня е интересно и смело решение за създаване на специална атмосфера в дома. Може да се направи във всеки стил, върви добре с всичко. Такива кухни, разбира се, имат своите недостатъци.

Идеи къде да разположим малката кухня

Тенденцията за живот във все по-малки жилища се налага упорито във всички кътчета на света. В отговор на това се появ...

19/12/2015

Първо, може да създаде впечатлението, че пространството е по-тясно, отколкото е в действителност и потискат визуално, особено в малки кухни. В такива случаи трябва да внимавате при избора на нюанси и да използвате подходящо осветление.

Освен това тъмната кухня може да изглежда малко сурова и студена, особено ако не е балансирана с топли материали или цветни акценти. Важно е да запомните, че цветът влияе на настроението ни, така че може да не е най-добрият избор за тези, които предпочитат по-светла и проветрива среда.

10 задължителни предмета за модерната кухня

Днес да имате тенджери и ножове в кухнята не е достатъчно. Модерната кухня се нуждае от най-новите джаджи и устройств...

09/11/2015

За съжаление, тъмните фасади и повърхности се замърсяват много бързо. Петна от сапун, пръстови отпечатъци, прах и плака личат веднага, а това изисква допълнителни грижи и редовно почистване. Такава кухня трябва да се почиства по-често и по-щателно, особено при ярка дневна светлина, за да поддържа перфектна чистота и блясък.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Steph ???????????? (@houseonthecorner_16)

Друг недостатък е ограничението в избора на аксесоари. Трябва внимателно да обмислите и изберете всеки детайл: съдове, текстил, декор, контакти, фитинги и т.н.

Освен това тъмните цветове могат да създадат усещане за униние и тежест. Ето защо е важно да вземете това предвид, когато планирате интериора си и създадете баланс чрез допълнително осветление, цветни акценти или използване на светли нюанси в декора и мебелите.

Всеки недостатък обаче може да бъде компенсиран с правилен подход и внимателно планиране. Идеалната чистота, хармоничното съчетание на елементи и обща атмосфера ще ви помогнат да създадете стилно и комфортно пространство, където готвенето ще носи удоволствие и вдъхновение.

Също така е важно да запомните, че тъмният цвят може да бъде разреден, като изберете правилните цветови акценти - това ще повлияе на стила и цялостния дизайн на стаята.

Що се отнася до материалите, дървото и мраморът са отличен избор. Естествените текстури и цветове ще бъдат идеалното допълнение към тъмната атмосфера на кухнята, а светлите дървесни нюанси като бреза или дъб са много популярен избор. Те ще добавят малко естествена топлина към интериора, наред с дървените подове или плотове и мраморните елементи.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от A M A N D A L A Y T O N (@thestagedlife)

По отношение на текстила е много важно да се отбележи, че може да се използва акцентен цвят под формата на завеси или покривка на маса. Ярките и контрастни тонове ще създадат визуални акценти и ще придадат жизненост на тъмните кухненски повърхности.

За да постигнете перфектно осветление в тъмна кухня, се препоръчва да използвате комбинация от различни източници на светлина. Вградените лампи в тавана ще осигурят равномерно осветление, а светлинните точки над работната зона могат да помогнат при приготвянето на храна. Важно е да запомните, че светлината в кухнята трябва да е достатъчно ярка и уютна, но в същото време не трябва да създава прекомерна яркост и отражения.

Вместо да съхранявате съдове и кухненски прибори в затворени шкафове, може да помислите за отворени рафтове или шкафове с прозрачни стъклени врати. Те добавят усещане за простор и дълбочина, а също така ви позволяват да изложите интересни съдове. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...