Перфектни трикове за малка кухня

Перфектни трикове за малка кухня

Собствениците на апартаменти в стари сгради няма да бъдат изненадани от малка кухня с площ от 4-5 квадрата. Днес този проблем се решава по различни начини: някой комбинират стая с балкон, някой пренася трапезарията в хола. Ако не е възможно да изпълните подобен  трик, заимствайте от няколко дизайнерски оохвата.

1: Вземете скандинавския стил като основа

Интериорният дизайн винаги има значение, дори когато става въпрос за малка кухня. Отлично решение е сканди - удобен и уютен дизайн, който интелигентно използва всеки сантиметър пространство. Друг несъмнен плюс на тази посока е сравнително бюджетен ремонт. За разлика от същата класика или хай-тек, декорирането на апартамент няма да струва цяло състояние.

Сред основните характеристики са светли цветове; прости и неусложнени форми; голям брой естествени материали, по-специално дърво; дискретен, но уютен декор; функционалността е на първо място.

2: Светли цветове

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Small Kitchen Design (@smallkitchendesign)

Малката кухня трябва да бъде не само практична, функционална, но и уютна. Но най-важното е, че трябва да изглежда по-голямо, отколкото е в действителност. Това става най-добре с правилната цветова палитра. Препоръчваме да останете в светли нюанси - това е най-лесният и доказан начин за визуално увеличаване на наличното пространство.

Безспорният лидер по този въпрос ще бъде белият цвят: той ще разшири границите, ще добави светлина, въздух и лекота към атмосферата. Но това не означава, че абсолютно всички детайли в кухнята трябва да са с еднакъв нюанс. Да, по-добре е да боядисате стените и тавана в един тон, за да изгладите прехода от една равнина към друга, но комплектът може да бъде с различен цвят, например бежов, кремав или кафе с мляко.

3: Организирайте правилното съхранение

След като поставите комплект, група за хранене и необходимите домакински уреди в кухнята, практически няма да остане място за съхранение. Ето защо една от най-важните задачи ще бъде правилното използване на всеки свободен сантиметър, за да направите кухнята наистина удобна.

Ето няколко идеи, които да имате предвид, за да поберете всичко необходимо в една стая, без да я превръщате в тесен килер.

• Използвайте не само хоризонтални, но и вертикални повърхности. Ако стаята има свободна стена, използвайте я за поставяне на отворени рафтове, плитки рафтове или парапети. Друг вариант е да окачите сгъваеми столове на стената. Ще бъде подходящо, ако често приемате гости и няма толкова много места за сядане.

• Ако имате Г-образно оформление на кухнята, предвидете рафтове в ъгъла, място за домакински принадлежности или кръгло чекмедже за съхранение на съдове, прибори и т.н. Отгоре можете да поставите малки уреди, които не заемат много място.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Small Kitchen Design (@smallkitchendesign)

• Кухните до тавана са много модерни сега. Съветваме ви да вземете предвид тази идея, тъй като допълнителното ниво решава няколко проблема наведнъж. Първо, можете да забравите за праха по горните шкафове и второ, можете да закупите допълнително използваемо пространство за съхранение. Под тавана е по-добре да съхранявате неща, които рядко използвате: например хранителни запаси, празнични ястия и текстил, малки домакински уреди, които са необходими веднъж седмично или дори веднъж месечно.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Small Kitchen Design (@smallkitchendesign)

• Заменете обемната маса за хранене с бар плот. Първо, ще заема по-малко място в кухнята, и второ, пространството под него може да бъде запълнено с допълнителни чекмеджета.

• Повдигнете част от домакински уреди от плота - например, вградете микровълнова фурна. Това ще освободи вашето работно пространство.

Тактика 4: Помислете за L-образното оформление

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Small Kitchen Design (@smallkitchendesign)

Един от най-добрите варианти за малка кухня би бил L-образното оформление, тъй като оптимизира наличното пространство възможно най-много. С тази подредба мебелите „работен триъгълник“ се оказват удобни и ергономични, защото домакинята има всичко под ръка. В повечето случаи, ако говорим за Г-образно оформление, в средата има печка, от едната страна е мивка, а от другата е хладилник. Тази опция се счита за най-оптималната, но ако желаете, можете да оборудвате кухнята по различен начин, например да инсталирате мивка в ъгъла. Най-важното при подобно оформление е да спазвате дистанция, за да можете да достигнете навсякъде с ръка. Идеалният индикатор е един и половина метра от едната част на "триъгълника" до другата.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...