Хапва ви се нещо сладичко, но здравословно. Искате да бъде бързо за приготвяне и по възможност да не изисква някакви особени кулинарни умения, но същевременно да е интересно и различно.
Има такъв десерт и може да ви уверим, че е много, много вкусен. Поготовката е само 15 минути, а след това може да го хапнете почти веднага, въпроеки че ви съветваме да приберете в хладилника за около 2 часа.
Съставки
1 чаша масло
½ чаша кафява захар
1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
3 чаши овесени ядки
½ чаена лъжичка смляна канела
¼ чаена лъжичка сол
1 чаша чипс от тъмен шоколад
¾ чаша фъстъчено масло
Постелете тавичка 15х15 см с пергаментова хартия и отделете настрана. В тенджера смесете маслото, кафявата захар и екстракта от ванилия. Загрейте на слаб огън, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори.
Добавете овесените ядки, канелата и солта и бъркайте постоянно, в продължение на 4 до 5 минути. Изсипете половината от овесената смес в подготвения съд за печене. Разпределете равномерно, притискайки плътно.
В малка купа за микровълнова фурна смесете шоколадовия чипс и фъстъченото масло, пуснете на най-висока температура, като спирате да разбърквате, докато се разтопят.
Изсипете по-голямата част от шоколадовата смес в тавичката върху овесените ядки. Отгоре разпределете останалите и завършете с шоколада. Приберете в хладилника, за да стегне.