Обичате кафе? Не изхвърляйте утайката

Обичате кафе? Не изхвърляйте утайката
Източник: unsplash.com

Ако след като направите кафе, изхвърляте утайката, спрете. Може би вече сте чували за използването й за растенията, но истината е, че тя е много по-универсален продукт. Нека да видим за какво:

Как да замразим плодове, кафе, вино или шоколад

Искате да направите приятна изненада на половинката или пък да впечатлите гостите – няма проблеми... Днес ще ви...

07/02/2016

Добавете ги към вашата купчина компост

Тя е отлична добавка към компоста, тъй като е с високо съдържание на азот. Добавете и други органични вещества като черупки от яйца, листа, окосена трева, картон или хартия, за да се получи добре балансирана почва, която подхранва дървета, растения и цветя.

Масички за кафе на двора

Да пиеш кафето си на двора е удоволствие, което не всеки може да си позволи. А пък да правиш това на уникална маса е ...

27/01/2016

Репелент срещу насекоми

Искате да отблъснете нежеланите буболечки в градината? Утайката от кафе може да ви помогне. Точният механизъм, чрез който утайката от кафе отблъсква насекомите, не е добре разбран, но може да е свързан със силния аромат на кафето, който може да прикрие аромата на растението и да го направи по-малко привлекателно за насекомите.

Накарайте цветята да цъфтят

Утайката от кафе може да бъде полезна за цветята, защото осигурява източник на азот, който е основен хранителен елемент за растежа на растенията.

Дезодориране на микровълновата

Ако уредът е поел миризма, използваната утайка от кафе може да помогне. Нанесете малко количество утайка от кафе с влажна кърпа и след това избършете няколко минути по-късно.

Почистване на тенджери и тигани

„Абразивната структура на утайката от кафе я прави полезна за премахване на залепнала храна от тенджери, тигани, грилове и скари.

Почистване на кухненска мивка

Ако забележите, че кухненската ви мивка се нуждае от добро почистване и искате да избегнете агресивни химикали, използваната утайка от кафе може да бъде вашият отговор. Поръсете утайката от кафе в мивката и след това изтъркайте точно както бихте направили с друг почистващ препарат. Вашата мивка трябва да заблести за нула време.

 

Овкусяване на печива

Една чудесна употреба на утайката от кафе, която може би не сте обмисляли, е печенето. Тя може да се използва като съставка в печива като бисквитки, мъфини, кифлички или дори мюсли, за да добавите вкус на кафе.

Освежаване на кошчето за боклук

Искате да неутрализирате миризмите, идващи от кухненския канал и искате друга опция освен старата ви сода за хляб ? Да, вземете използваната утайка от кафе, сложете в торбичка и поставете на дъното на коша.

Срещу целулит

Ако търсите естествен подход за минимизиране на целулита, използваната утайка от кафе е полезна. Утайката от кафе съдържа кофеин , за който е доказано, че помага при целулита. Някои хора вярват, че кофеинът в утайката от кафе може да помогне за намаляване на появата на целулит, когато се прилага локално.

Маска за лице или скраб за коса

Шампоанът може да не се измие добре понякога, което води до появата на пърхот. Масажирайте с утайка от кафе, за да стимулирате растежа на косата и за повече блясък.

Без кръговете под очите

Утайката от кафе е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и също са полезни за кожата. Кофеинът има не само противовъзпалителни свойства, но също така може да стимулира кръвообращението, когато се прилага под очите, за да минимизира тъмните кръгове и подпухналостта.

Нашият съвет: Смесете кокосово масло или вода с използвана утайка от кафе, разтрийте внимателно под очите си за около 10 минути и след това изплакнете. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...