Как да спрете изхвърлянето на храна (част 1)

Как да спрете изхвърлянето на храна (част 1)
Източник: unsplash.com

Знаете ли, че едно средностатистическото домакинство изхвърля около 20% от храната. А знаете ли, че можете да измислите много начини да оползотворите дори остатъците? Вярваме, че следващите съвети за съхранение на храна ще ви бъдат много полезни и може да откриете вдъхновяващи идеи.

20 идейни предложения за съхранение

Независимо в колко голям дом  живеем, мястото винаги ни е малко. За да сме добре организирани, даваме доста пари...

18/04/2016

▶︎ Общи съвети за съхранение на храна

1. Проверете температурата на хладилника

Кои храни да държим далеч от хладилника?

Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...

20/12/2015

Проверете температурата вътре в хладилника, която трябва да бъде някъде между 4-6 градуса. Това е достатъчно студено, за да запази храната ви възможно най-свежа, без да я замразява. Ако не знаете колко градуса е вашият хладилник, инвестирайте в термометър.

2. Проверявайте срока на годност в магазина

Не забравяйте да проверявате срока на годност на храните, докато пазарувате в магазина. Няма нищо лошо в това да купувате храни, чийто срок на годност е на ден или два, но планирайте да ги консумирате възможно най-скоро.

3. Планирайте храненията според наличността във вашия хладилник

Една стратегия, която може да ви помогне да намалите отпадъците, е да планирате няколко хранения спрямо това, което има в хладилника ви, и колко дълго очаквате да издържи.

4. Отгледайте своя собствена градина

Ако имате място за градина (или дори само за няколко саксии), опитайте да отглеждате своя собствена храна! Домашно отглежданите билки са богати с вкус и винаги ще бъдат пресни.

 5. Купувайте от местни ферми

Ако не сте градинар, вариант е да пазарувате от местни ферми. Местните продукти със сигурност ще ви издържат поне няколко дни повече от техните еквиваленти в супермаркетите, които вече са изминали дълги разстояния, преди да пристигнат в магазина. И винаги е добре да подкрепяме местния бизнес!

 

6. Пригответе храната си

Приготвяйте храната малко след като се приберете вкъщи според начина, по който планирате да я използвате. Ако извършите подготвителната работа предварително, ще бъде по-вероятно наистина да го използвате по начина, по който сте планирали, преди да се повреди!

 

▶︎ Съвети за поддържане на пресни плодове и зеленчуци

7. Контрол на влагата

Постелете дъното на чекмеджетата за продукти във вашия хладилник с хартиени кърпи. Те ще ви помогнат да абсорбирате излишната влага и ще запазите храните свежи, за да не изгният преждевременно.

8. Гъби

Можете да предпазите гъбите, като ги увиете в хартиени кърпи, преди да ги сложите в хладилника.

9. Домати

Ако забележите, че доматите ви започват да спарушват, ги изпечете на резени или на парчета. Поставете в съд със зехтин и те ще се съхранят в хладилника за около седмица.

10. Горски плодове

Измийте горските плодове във вода и малко оцет, преди да ги охладите, за да ги запазите свежи. Съхранявайте ги в пластмасовия кутии.

11. Маруля

Увийте марулята във влажна хартиена кърпа, преди да я приберете, за да я запазите свежа. Ако вашата маруля е започнала да увяхва, можете да я съживите, като я накиснете в ледена вода за няколко минути.

12. Зелении

Съхранявайте къдраво зеле, зеле, манголд и други зеленчуци със стъблата им в чаша вода.

13. Хрупкави зеленчуци

За да запазите целината, морковите и репичките свежи, нарежете ги и ги съхранявайте в хладилника в съд с вода. По този начин те ще останат свежи изненадващо дълго време!

14. Тиква

Намажете тиквените парчета с тънък слой растително масло и ги съхранявайте в килера. Те могат да се съхранят дълго време по този начин!

15. Ябълки

Съхранявайте ябълките отделно от другите храни. Ябълките отделят етиленов газ, който може да е причина други храни да се разлагат по-бързо.

16. Зелен лук

Можете да утроите живота на зеления лук, като го съхранявате в буркан с вода на плота. Върховете ще продължат да растат и можете да ги отрежете, ако е необходимо!

17. Аспержи

Аспержите ще издържат по-дълго в хладилника, ако се съхраняват с краищата им във вода.

18. Банани

Избягвайте да разделяте бананите, ако не планирате да ги ядете. Съхранявайте бананите на стайна температура, докато узреят.

19. Чесън

Не съхранявайте луковици чесън в затворен съд. Ще издържи много по-дълго, ако се съхранява в отворена кошница или хартиен плик.

20. Авокадо

Когато купувате авокадо, което трябва да узрее, съхранявайте го на стайна температура. Ако авокадото е узряло, но не искате да го изядете веднага, поставете го в хладилника, за да предотвратите по-нататъшното му узряване.

21. Замразете пресни билки

Поддържайте билките свежи, като ги съхранявате на цели връзки. Просто изплакнете, поставете в плик във фризера. По този начин трябва да останат свежи до един месец!

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...