Как да създадем кухня по съотношение цена-качество (част 2)

Как да създадем кухня по съотношение цена-качество (част 2)
Източник: unsplash.com

Кухненският плотът е изключително важен компонент от една кухня. Доскоро  като че не обръщахме внимание на този елемент, но напоследък той играе все по-важна роля в създаването на комфорт и функционалност на пространството. Когато избирате материал за плот, трябва да обърнете внимание на неговата здравина и устойчивост на различни влияния.

10 хитри начина да увеличите мястото на плота

1. Плот на котлоните на печката Когато не използвате котлоните на печката, сложете върху тях дървена дъска за рязане...

16/03/2016

Какъв материал да избера?

Единият вариант е естественият камък. Този материал е известен със своята надеждност и елегантен външен вид. Може да издържи много години на употреба без забележими промени. Той е идеален вариант за хора, които ценят класиката. Въпреки това си струва да се вземат предвид някои недостатъци - редовни специални грижи и силна основа поради тежестта на камъка. Възможно е също така да се образуват стружки, които да развалят външния вид на плота или да причинят пукнатини. В този случай ще трябва да смените целия плот.

20 уникални плота за кухня

Мрамор, гранит, камък, дърво, бетон. Когато става въпрос за плота в кухнята възможностите са много и нямат ограничени...

04/08/2016

Инженерният камък е друга опция, която си струва да обмислите. Той има здравина, несравнима с естествения камък, но е по-устойчив на външни влияния и не толкова капризен за поддръжка. Изкуственият камък издържа на високи температури и абразивно почистване. Все пак при продължително и интензивно излагане покритието на плота може да загуби първоначалната си красота и здравина.

За дома неръждаемата стомана, макар и евтина, не е най-привлекателният вариант. Тя не задържа микроби, но има няколко недостатъка. Неръждаемата стомана има по-шумна, студена и неприятна повърхност. С течение на времето може да се надраска и изисква повече поддръжка.

За тези, които предпочитат икономични опции, можете да помислите за ламинирана ПДЧ. Този материал е лек, не избледнява на слънце и не абсорбира миризми. Лесен е за поддръжка, устойчив е на влага, висока температура и остри предмети.

Естественото дърво е красив и лесен за поддръжка материал. Всички драскотини по него могат лесно да бъдат изгладени, което го прави по-привлекателен от камък. Въпреки това си струва да се има предвид, че естественото дърво е по-скъпо от камъка и не издържа на влага.

 

Закаленото стъкло е изборът за тези, които искат да добавят светлина и пространство към своята кухня. Изглежда много необичайно и се справя добре с огън, влага и бактерии. Въпреки това си струва да се има предвид, че закаленото стъкло е доста скъпо и винаги ще има петна и пръстови отпечатъци върху него. Трудно се измива до перфектно състояние, поради хвърчащи пръски от плота и мивката. Освен това не издържа на силни удари и може лесно да се счупи.

Керамичните плочки са материал с огромен избор от размери и цветове. Лесни са за поддръжка, издържат на горещина и драскотини. Голям плюс е възможността да смените спуканите плочки с нови, без да сменяте целия плот. Въпреки това си струва да се има предвид, че фугите между плочките могат да бъдат идеално място за растеж на бактерии и мухъл. Освен това създадат неравна повърхност дори когато са положени внимателно и са податливи на силни удари, които могат да причинят щети,

Днес изборът на материали на пазара е огромен, така че си струва внимателно да проучите въпроса, преди да започнете ремонт и да изготвите общ план за концепцията на бъдещата кухня.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...