Как да изберете идеалния гръб за вашата кухня

Как да изберете идеалния гръб за вашата кухня
Източник: pexels.com

Кухненският гръб е незаменим елемент от интериора, който не само придава красота на стаята, но и осигурява защита на стената. Когато избирате гръб, трябва да имате предвид няколко ключови аспекта, като цвят, материал, лекота на използване, издръжливост и цена. Но как да изберем правилния гръб от огромното разнообразие на материали?

Кухненски остров – аквариум

Холандският дизайнер Робърт Коленик е автор на този модел за кухненски остров, който също така е аквариум. Моделът с...

17/12/2015

Преди да изберете материал, е важно да определите размера и височината на мястото, където ще бъде положен. Обикновено стандартната височина на гърба е шестдесет сантиметра, което е най-добрият вариант за хора с различна височина. Ако в кухненския дизайн има горни шкафове, които се отварят чрез повдигане, препоръчително е да намалите височината на гърба. А ако изобщо няма стенни шкафове или има много малко от тях на различни места, гърбът ще покрива голяма площ от стената или дори достига до тавана.

Как да преобразим кухненските шкафове

Преценете правилно шкафовете Повечето шкафове могат да бъдат освежени. Преди това обаче преценете дали вашите не за ...

27/05/2016

Има няколко практични варианта на материали за кухненския гръб. Един от най-популярните са керамичните плочки. Те изискват лесна поддръжка, устойчивост на влага, химикали и температурни промени. Керамичните плочки също са пожароустойчиви и издръжливи, което е особено важно за кухни с газови котлони. Има разнообразие на цветове и декори, от които да избирате. Експерти препоръчва да изберете квадратни плочки с размери 10x10 или 20x20.

Друг вариант за кухненския гръб е използването на мозайки. Правилно подбраната мозаечна композиция ви позволява да създадете уникална комбинация с пода, стените и мебелите.

Стъкленият гръб, който придоби популярност поради своята оригиналност, също е интересен вариант. Стъклото обаче не винаги е в хармония с интериора и изисква специални грижи. Водните пръски и петна от мазнина са много забележими върху стъклото, така че почистването му може да изисква допълнителни усилия. Трябва също така да се има предвид, че слагането може да ви струва повече.

 

Пластмасовите панели са достъпна опция за гърба. Те са лесни за инсталиране и обработка. Важно е обаче да запомните, че пластмасата може да бъде запалима, да се деформира от химически влияния и температурни промени, а също така е податлива на драскотини от механично напрежение.

Гръб, изработен от MDF панели, е най-достъпният избор за довършителни работи. Монтира се лесно и пасва добре на цвета на плота. Важно е обаче да запомните, че не е устойчив на вода и химикали, а също така не е подходящ за луксозни интериори.

Други материали, като естествен и изкуствен камък, както и метал, могат да бъдат отлични варианти за гръб, в зависимост от вашия бюджет и предпочитания. Важното е да изберете материал, който е лесен за почистване и е устойчив на механични повреди, високи температури, пара и мазнини. Престилка с гладка повърхност, без релефи, има предимство при грижата, тъй като липсата на неравности намалява натрупването на мръсотия и улеснява процеса на почистване. Това ще ви позволи да запазите привлекателния му външен вид за дълго време.

Цветът на гръбчето играе важна роля в създаването на цялостния облик на кухнята. Когато избирате цвят, трябва да вземете предвид цветовата схема на стените, мебелите и други интериорни елементи. Един от най-добрите варианти е да изберете гръб, който да се слее хармонично с цялостната цветова палитра на кухнята.

 

Класически варианти са неутралните тонове като бяло, сиво или бежово, които подхождат на всеки стил кухня. Въпреки това, когато искате да добавите забавна нотка или да подчертаете определена тема, можете да изберете по-ярки цветове като синьо, зелено или червено. За да подобрите наситеността на цветовете, можете да използвате гланцово покритие върху престилката, но матовата повърхност ще я направи по-гъвкава.

 

Ако трябва визуално да разширите кухнята, трябва да изберете гръб с хоризонтални линии или светли цветове . Това ще ви помогне да създадете впечатление за повече пространство. Важно е да избягвате ярки цветове и контрастни комбинации, които могат да намалят визуалното въздействие и да създадат тежка атмосфера. Вместо това изберете светли нюанси, които отразяват светлината и правят стаята да изглежда по-светла и просторна.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...