Избор на подова настилка за кухня

Тя трябва да е устойчива, но и красива

385

Кухнята е едно от най-натоварените места в един дом. Тук не само готвим, но и се храним, посрещаме гости, а често е и мястото, където си почиваме или работим. Ето защо е толкова важно тя да бъде не само удобна, но и практична.

Впечатляващи 3D подове, превръщащи банята ви в океанАко монотонността на помещението у дома, отредено за баня и тоалетна, ви е изморила, време е да се изправите пред предизвикателството 3D под

Един от основните въпроси, който възниква при ремонта на кухня, е каква настилка да изберем.  Идеалният под не трябва да се драска лесно и да е устойчив на влага и мазнини. Ако има килим или черга, те трябва да се перат лесно и да не се оцветяват.

Изборът на подови настилки зависи не само от интериора, но и от финансовите ви възможности. Вижте няколко идеи за под в тази стая, от които  може да изберете според бюджета, с който разполагате.

Уникални идеи за кухненския плот Модерни, стилни и удобни кухненски плотове

Балатум

Естественият или изкуствен балатум  е много практичен вариант за кухнята. Съвременният балатум има много предимства, тъй като освен атрактивна цена, той може да служи до 10 години. Освен това този тип покритие има топло- и звукоизолация, а също така и високо ниво на износоустойчивост.

Балатумът е много лесен за грижи. Измива се бързо, а полагането му  не изисква специални умения. Благодарение на разнообразието от цветове ще проектирате дори най-простата кухня.

Дървен под

Настилката от естествено дърво винаги изглежда много добре, но за съжаление този материал не е евтин. Дървеният под е идеален за кухня в класически, модерен, минималистичен стил и се съчетава  идеално с всякакви мебели и аксесоари.

Дървените подове обаче не обичат температурните промени и не понасят влажността. Ето защо е по-добре да положите такъв само в зоната за хранене, а около мястото на готвене да сложите теракота или керамика. За да може дървеният под да абсорбира по-малко влага или мръсотия, той трябва да се обработи със специални видове масла и лакове.

Важно е да се каже, че дървените подове изискват повече грижи и постоянно следене на състоянието им. Значителен недостатък на такава подова настилка винаги е била цената.

Плочки

Това е може би най-популярната настилка за кухнята. Те са удобни за използване, практични са, а освен това цената им е подходяща дори за бюджетни ремонти. Разнообразието от текстури и рисунки ви позволява да експериментирате.

Цветните и рисувани плочки са много красиви и с тях лесно ще украсите и най – скучният кухненския интериор.

Огромен плюс на съвременните керамични плочки е имитацията на различни материали: дърво, плат, метал, естествен камък, кожа и др.

Те са лесни за поддръжка, но при някои видове внимавайте дали са устойчиви на студ или дали позволяват полагане върху подово отопление.

 

Приказна мансарда от 59 квадрата със стъклени подовеТой съчетава ярки контрасти, просторно оформление и слънчев интериор
Сподели: