Обичате ли чай? А знаете ли, че има над 1500 вида чай, които могат да бъдат класифицирани в 4 основни разновидности: оолонг, бял, зелен и черен чай. Днес обръщаме внимание на черния чай.
В почти всеки дом има от онези стари керамични или метални чайници, в които едно време сипвахме чай. Днес много от тя...
02/07/2017Той идва от същото растение като другите сортове. Разликата е в начина му на приготовление. Докато листата в зеления чай се приготвят на пара веднага след прибирането на реколтата, листата на черния чай се оставят да се окислят и да покафенеят. Този допълнителен процес на окисляване позволява на листата да развият съединения, които му придават отличителния цвят и вкус.
И ако не знаехте този факт, ето още любопитни такива:
Замисляли ли сте се какви необичайни и гениални промени можете да направите във вашата баня? Най-вероятно отговорът е...
08/11/2022Черният чай е най-популярният сорт и представлява около три четвърти от консумацията на чай в света.
Черният чай е предпочитанат напитка сред хората от западните страни. В източните отдават повече предпочитание на зеления чай.
Черният чай е едновременно нискокалоричен - чаша съдържа само 2 калории.
Съдържанието на кофеин в черния чай е ниско - 40 mg на чаша. За разлика от това, чаша сварено кафе съдържа от 85 до 200 mg.
Черният чай е особено полезен за здравето заради флавоноидите - антиоксиданти, които помагат да се неутрализират клетъчните щети, причинени от свободните радикали. Доказано е, че консумацията на 3 или повече чаши на ден значително намалява риска от инфаркт и инсулт, а също така понижава нивата на лошия холестерол в организма.
Пиенето на черен чай след обилно хранене може да помогне за неутрализиране на неблагоприятните ефекти от твърде мазната храна.
В Китай черният чай е....„червен чай“.
Ако се съхранява правилно, черният чай не губи вкуса си в продължение на много години. Затова в миналото е използван за търговия, а блоковете черен чай са били използвани като валута от сибирци, монголци и тибетци.
Приготвянето на черен чай в идеалния случай трябва да бъде на 90 градуса.
Добавянето на мляко в чая намалява неговите антиоксиданти.