Гланцирани или матови - какви шкафове да изберем за кухнята

И двете имат своите предимства

537

Ако се чудите каква повърхност да изберете за кухненските шкафове – мат или гланц, не сте единствените. И двата варианта изглеждат добре, всеки има своите плюсове и минуси. Например едно покритие изглежда по-добре в светъл цвят, а друго в тъмно. А грижата за повърхностите е различна. Коя фасада е подходяща за вашата кухня?

1. Матова фасада изглежда по-естествено

Ако не харесвате прекомерния гланц, лакирани повърхности и искате нещо уютно, матовата фасада е идеална. Можете да изберете естествена текстура и цвят, които ще създадат топла атмосфера у дома.

2. Гланц е подходящ за кухни, където има малко слънце

Ако прозорците на кухнята са обърнати на север, стаята сигурно изглежда напълно тъмна. Гланцираните фасади ще помогнат поне малко да озарят атмосферата. Повърхността отразява естествената светлина, добавяйки въздух към стаята. Това прави кухня с лакирани фронтове да изглежда по-ярка.

 

3. За сложни нюанси - матово покритие

За да предотвратите усещането за евтина кухня в тъмни, наситени или ярки цветове, изберете матови фронтове. По този начин можете да създадете хармоничен, но не крещящ дизайн. Популярно решение са мебелите в бяло, светло сиво или бежово в комбинация с цветен гръб. Матовите фасади допълват добре бетон и изкуствено дърво.

4. Лъскавите повърхности увеличават пространството

С помощта на лъскави мебели можете визуално да разширите малка кухня. Поради отражението на светлината и околната среда се създава илюзията за обемно пространство. Белите фасади изглеждат особено добре. Но черното не е най-добрият вариант, тъй като по тях личат повече отпечатъци и мръсотия.

5. Матовите абсорбират мръсотията

Факт е, че пръстовите отпечатъци не са толкова видими и матовите мебели се почистват по-лесно. По същата причина не се препоръчва да се правят лъскави шкафове, ако вкъщи има деца.

6. Драскотините са по-видими на гланца

Лъскавите мебели изискват деликатна грижа. Не използвайте хлорсъдържащи и киселинни агенти, както и вещества с абразивни частици. Избършете мебелите с кърпа от микрофибър. Това ще премахне мръсотията, без да повреди повърхността или ивиците.

7. Матов комплект "поглъща" светлината

Ако стаята е просторна и прозорците са обърнати към слънчевата страна, лъскавите отражения могат да бъдат много дразнещи за очите. Следователно матовите повърхности ще бъдат добро решение и ще абсорбират излишната светлина.

 

Сподели: