Дизайн на кухня и често срещани грешки

Не ги правете 

1304

Модерната кухня е единна система, като автомобил: трябва да изберете правилната конфигурация, за да не съжалявате по-късно.

10 джаджи, без които кухнята е скучнаИскате ли да направите кухнята си забавна?

И ако колата се купува средно за три или пет години, тогава добрата кухня ще трябва да е актуална петнадесет до двадесет години. Ето защо за дизайна на кухнята трябва да се обърне специално внимание. Вижте кои са грешките, които трябва да избягвате.

Дръжки, пречещи на отварянето на чекмеджета

Фън шуй идеи за кухнятаТя е сред най-активните помещения в дома ни

Изпъкналите дръжки са в състояние да намалят ъгъла на отваряне на вратата на шкафа. Изглежда дреболия, но пречи.

Плотове и подове от естествен мрамор

Въпреки своята визуална привлекателност, този материал има пореста структура - когато се гледа под микроскоп, той прилича на долната страна на шапката на гъби. Мръсотията прониква дълбоко в мрамора и е невъзможно да се измие. Плот от изкуствен камък или гранит се почиства много по-лесно.

Работната повърхност е твърде дълга

Ако кухненската площ е голяма, изкушаващо е да подредите всички мебели в редица по стената. Но в резултат на това процесът на готвене ще се превърне в серия от спринтови състезания от единия край на кухнята до другия. Ако оформлението на стаята позволява, по-добре е да изберете "остров" или U-образна структура: площта на работната повърхност е същата, но не е необходимо да бягате никъде. Върховете на така наречения "работен триъгълник" - мивка, печка и хладилник - трябва да са близо един до друг.

 

Тесни "лабиринти"

Разстоянието между фасадите на U-образна кухня или кухня с "остров" трябва да бъде най-малко 120 см. Тогава чекмеджетата ще се отватрят напълно, а собствениците ще имат достатъчно място за преминаване.

Кухненски фасади облицовани с мозайки

Това покритие не е подходящо за врати и чекмеджета, тъй като силно натоварва конструкцията. В този случай основата от гипсокартон за мозайката "изяжда" използваемата площ.

 

Гланцови фасади

Лъскавите фасади изглеждат , разбира се, много впечатляващи, но върху тях остават отпечатъци (особено в областта на дръжките!). Трябва да бършете такива повърхности всеки ден, така че изберете не гладки, а текстурирани фасади: отпечатъците върху тях не са толкова видими.

Рафтове вместо чекмеджета

Често срещана грешка е планирането на обикновени рафтове, където могат да бъдат заменени с кутии. Но рафтовете често се превръщат в сборище на съдове и консумативи, за които домакините просто забравят.

Дървени подове

Ако имате малки деца, не слагайте подове от масивно дърво в кухнята. Трохи, петна и ралята течност са само малка част от причините…

Недостатъчен брой осветителни тела

Кухнята се нуждае от няколко нива на осветление: горна светлина, насочена към работната зона, вградени светлини под горните чекмеджета и лампа над масата за хранене.

Мивка в "неправилна" форма

Някои хора харесват, когато вътрешният контур на мивката е кръгъл, докато други избират само квадратни. Колкото и да е странно, нито едното, нито другото могат да бъдат превъзпитани - "неправилната" форма ще дразни с години. Затова не експериментирайте и при всички ремонти запазете формата, с която сте свикнали.

Липса на място за малки домакински уреди

Вградените уреди са добри, но и свободно стоящите уреди също са незаменими. Затова помислете за  място за тях на плота. 

20 дизайнерски аспиратора за модерната кухняСтилни аспиратори за кухнята
Сподели: