6 предмета в кухнята, които винаги сте използвали неправилно

6 предмета в кухнята, които винаги сте използвали неправилно

Кухнята несъмнено е притегателният център във всеки дом. Тук готвим, ядем, прекарваме време с приятели и семейство. Животът ни е улеснен от кухненските уреди, които всяка година стават все по-умни и по-разнообразни. Не винаги обаче четем инструкциите до края или мислим за правилното използване на определен уред. Както се оказа, има редица такива, които използване неправилно.

Хладилник

Много хора съхраняват млечни продукти в бутилки и торбички на вратата на хладилника и това не е съвсем правилно. Факт е, че вратите на хладилника са най-топлото място, което означава, че е непрактично да се поставят нетрайни продукти там. По-добре е да оставите там вода, сокове, газирани напитки, сосове, подправки - продукти, които не се нуждаят от силно охлаждане. Освен това не трябва да използвате цялото пространство на хладилника - изключително важно е да оставите място за свободна циркулация на въздуха, в противен случай храната ще се развали по-бързо.

 

Съдомиялна

Както в съвета с хладилника - не пълнете съдомиялната машина "до горе". Колкото повече съдове, толкова по-малка е вероятността да се измият добре. Трябва да подредите съдовете според степента на замърсяване: в центъра е най-силно водно налягане, така че е по-добре да оставите съдове с трудни за измиване петна от храни, богати на въглехидрати, като домати, картофи и др. цвекло. Отстрани на съдомиялната е най-силният запас от препарат, така че там трябва да се поставят съдове с мазни петна и петна от протеинови продукти - месо, сирене, яйца.

Блендер

Незаменим уред за готвене на крем супа и смути също има определени специфики при употреба. Така че, когато добавяте съставки към блендера трябва да следвате правилото: от леки към тежки. Първо трябва да добавите течни или малки храни и след това да преминете към по-тежки, например лед. Тази употреба помага за предотвратяване на счупване на острието и блендерът ще издържи много по-дълго.

Преса за чесън

Повечето от нас белят чесъна преди да го сложат в пресата. Това обаче се оказа излишна работа. Достатъчно е просто да поставите чесъна в пресата и да натиснете, обвивката ще остане вътре, а пулпата ще излезе през дупките.

Белачка

Белете зеленчуците и плодовете в посока, далеч от вас - по-безопасно е и продуктът ще изглежда по-спретнат. Но работата на белачката за зеленчуци не се ограничава до кореноплодни култури, както повечето са свикнали. С него можете да настържете сирене, да направите шоколадови парченца и да нарежете бадеми на филийки. Освен това тя може да изреже "израстъци" в картофите и нежеланите части в доматите и чушките.

Дървена дъска за рязане

За мнозина дървената дъска за рязане е за предпочитане пред пластмасовата. Обаче не всеки знае, че не можете да миете дървени дъски като останалите съдове и със сигурност не в съдомиялна машина. Гореща вода, гъба и препарат за миене на съдове могат да изкривят дървото, така че е най-добре да използвате естествена почистваща комбинация: сол и лимон. Солта, останала върху дъската, ще отмие мръсотията, а половин лимон може да дезинфекцира повърхността. След това просто избършете дъската с кърпа и не забравяйте периодично да я обработвате със специален препарат за дърво, за да издържи по-дълго.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...