6 неща, които трябва да знаете за кухненската гъба

6 неща, които трябва да знаете за кухненската гъба

Един от най-необходимите и задължителни инструменти за ежедневната домашна работа – гъбата, може да ни навреди повече, отколкото сме си представяме. Ето няколко факта за нея, анякои от които най – вероятно не знаехте.

1. От какво е направена

Използването на гъба, изработена от полиуретанова пяна - обикновено ярко жълта с фина по – грапава част, е вредна за околната среда, тъй като не се разпада, след като бъде изхвърлена. Иронично наистина, защото те нямат много дълъг живот, а се нуждаят от честа замяна.

По-добра алтернатива е целулозната гъба, която е направена от естествени растителни или дървесни влакна.

2. Тя води до разпространение на микроби в дома

Кухненската гъба трябва да се почиства редовно и стриктно, за да се спре растежа на бактериите в многобройните й влакна и слоеве. Ако не я чистите, ще разпространите микроби по чинии, плотове, дръжките….

3. Колко често трябва да я почиствате

След всяка употреба, измивайте гъбата с гореща вода и я оставяйте да изсъхне на пълно. Най – добре е да имате поставка, която може да се проветрява лесно.

4. Как да я почиствате

Ако смятате, че е достатъчно, за да пуснете гъбата в микровълновата печка или да я изплакнете, за да отмиете батериите и мръсотията, грешите. Най – добре е да накиснете в разтвор на белина, за да се намали допълнително наличието на бактерии.

5. Колко често трябва да я сменяте

Веднъж седмично е препоръчителната честота. Ако инвестирате в екологична гъба, може да я перете и да я сменяте на месечна база.

 

6. Може да я използвате повторно

Не изхвърляйте гъбата, след като решите да я смените. Изперете я и отрежете крайчето й, за да разпознавате, че е използвана. Може да я употребите за почистване на пода, кофата или по – нехигиенични повърхности.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...