6 критерия, които трябва да имате предвид при избора на диван за кухнята

Създайте модерна и удобна стая

296

Изборът на кухненски мебели е различен от закупуването на диван за хола. Тук не са важни толкова външният вид и удобството, колкото практичността и да е лесен за поддръжка. Вижте на какви нюанси трябва да обърнете внимание при избора на мебели, така че кухненският диван да издържи възможно най -дълго.

Основни критерии

1. Сгъване или с място за съхранение

Ако искате да използвате дивана като част от група за хранене, изберете неразгъваем модел. По-добре е да помислите за модел с място за багаж под него. Ако все пак сте в много малко жилище, заложете на сгъваем модел, за да го използвате като легло.

Оптимални механизми: клик-клак, френско сгъваемо легло, тип делфин.

2. Размери

За да накарате дивана хармонично да се впише в интериора, сравнете размерите му с други големи предмети. Добре е, когато мебелите са със същата ширина като масата за хранене. Максимум е добре да излизат 15-20 см извън краищата. Вземете предвид размерите на кухненския комплект. Ако мебелите заемат много място, изберете по -малък диван, за да не претоварвате стаята. Дизайнерите съветват да се обърне внимание на геометрията на пространството. Ако стаята е продълговата, изберете дълги, правоъгълни мебели. За малко пространство е подходящ миниатюрен диван с няколко седалки.

 

3. Височина

Преди да купите диван, измерете височината на столовете. Доста е неудобно при събиране едни гости да стоят на високи столове, а други на нисък диван. Средното разстояние от пода до масата е 72-78 см. Съответно оптималната височина до седалката е около 40-45 см. Така че можете спокойно да позиционирате краката си под ъгъл от 90 градуса и да достигнете масата с лакти.

4. Пълнеж и тапицерия

Като тапицерия се използват износоустойчиви, издръжливи материали, които не абсорбират аромати и влага - еко кожа, жакард, шенил са идеални. Ако харесвате естествени материи, направете дебел памучен калъф на дивана си, който лесно да се пере в пералня. Можете също така да изберете специална тапицерия с хипоалергенен материал, практически не се износва и не се замърсява. Обърнете внимание на пълнежа,  който не трябва да бъде прекалено мек или твърд. Полиуретановата пяна е добър избор, материалът е евтин, еластичен, устойчив и екологично чист. Друг вариант е хипоалергенният латекс, той е по -скъп, лесно възвръща формата си и издържа много години. Това, което трябва да се избягва, е подплатен полиестер. Материалът се смачква бързо и вдлъбнатините се поправят трудно.

 

5. Външен вид

Мека мебел със семпъл дизайн е подходяща за стилове като минимализъм, таванско помещение, скандинавски, еко. В класическа кухня модел с извити крака с изящни подлакътници изглеждат хармонично. Само имайте предвид, че за такива мебели ще бъде по -трудно да се грижите. Дивани с подлакътници се побират под овални или кръгли маси, в противен случай рискувате да ударите мебели. Моделите могат да бъдат както прави, така и под ъгъл.

 

6. Цвят

Ако кухнята е в богати цветове, изберете мебели в светли неутрални нюанси или приблизително същите цветове като шкафовете. В светла стая, напротив, диванът може да се превърне в ярък акцент. Например в бяла кухня експериментирайте с меки мебели в богати цветове, като сиво жълт или оранжев диван изглежда добре.

 

Сподели: