3 здравословни комбинации с ябълки

3 здравословни комбинации с ябълки

В сезона на ябълките с удоволствие се наслаждаваме на тези толкова вкусни и питателни плодове. Но ако вече ви е омръзнало да ядете само сурови ябълки, търсите по – разнообразно меню и идеи за десерти, ето как да превърнете този традиционен плод в нетрадиционен десерт.

Интериори с цвят на зряла райска ябълка

Райската ябълка е сред любимите есенни плодове. Тя е не само богат източник на витамини А, С и Е, но е изключително п...

16/09/2022

Последните изследвания разкриват, че съчетаването на ябълки с някои други храни или яденето им в определени часове от деня може да направи ползите за здравето от ябълките още по-силни.

Яжте ябълки, докато пиете зелен чай

Фурна, която разпознава храната

Тази фурна е създадена така, че да разпознава храната, която готвите и да програмира точно времето за приготвянето й....

09/04/2016

Когато зеленият чай и ябълките се консумират заедно, естествените антиоксиданти и в двата се смесват, за да блокират молекула, наречена съдов ендотелен растежен фактор или VEGF, съобщиха наскоро учени от Института за изследване на храните. Тази молекула насърчава ангиогенезата или образуването на нови кръвоносни съдове.

Ангиогенезата е важна за по – ниските нива на холестерол, причина за инфаркти и инсулти.

 

Комбинирайте ябълка с шоколад

Задоволете желанието си за сладко и защитете кръвоносните си съдове с тази здравословна комбинация. Ябълките са с високо съдържание на флавоноид, наречен кверцетин, докато черният шоколад е с високо съдържание на флавоноид, наречен катехин. В класическо проучване италиански изследователи са използвали кръвни проби от здрави доброволци, за да проучат как двата флавоноида реагират на съсирек, причинен от протеина колаген. (Когато кръвоносните съдове са увредени, те освобождават колаген в кръвния поток, което кара тромбоцитите да се слепват. Това може да запуши артериите, което води до инфаркти или инсулт.)

Изследователите откриха, че когато кверцетинът и катехинът се комбинират, те пречат на колагена да взаимодейства с кръвни плочици, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци и намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания.

Хапнете ябълка и сирене

Дъвченето на ябълки стимулира производството на слюнка, което помага за изплакването на остатъчни частици храна и бактерии. Слюнката също има алкално pH, което помага за неутрализиране на киселинността на плаката (която причинява кариес). Сиренето съдържа високи нива на тирамин, алкалоидно съединение, което намалява киселинността на плаката.

Освен това съчетаването на сладостта на плода със солеността на сиренето е чудесен начин да доставите наслада на небцето. 

Как да замразим плодове, кафе, вино или шоколад

Искате да направите приятна изненада на половинката или пък да впечатлите гостите – няма проблеми... Днес ще ви...

07/02/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...