11 знака, че храната е развалена

11 знака, че храната е развалена

Според изследването, 1 на всеки 10 души в света поне веднъж е страдал от леко натравяне от храна. Свежестта на продуктите от решаващо значение за вашето здраве и това на вашето семейство. А понякога можете да го разберете с просто чаша вода.

От Bright Side ни представят няколко прости трика, които показват как лесно да разберем дали 11 обикновени храни са достатъчно свежи.

11. Мляко

11 знака, че храната е развалена

Знаете ли, че неотвореното мляко е добро за консумация почти седмица след отваряне на опаковката? Това се отнася за мляко 1%, 2% и обезмаслено.

Дръжте млякото на рафта в хладилника, а не на вратата.

10. Подправки

11 знака, че храната е развалена

За тези, които обичат кетчуп и майонеза, тази информация е важна.

Кетчупът е добър до 1 година, неотворен в килера и около 3 месеца отворен в хладилника.

Майонезата е годна неотворена до 4 месеца или до 3 месеца в хладилника.

Ако забележите незначителни промени в текстурата на подправката, след като я използвате известно време или вкусът изглежда е странен - изхвърлете я без колебание.

Ето и срока на годност на други сосове:

Соев сос - ако е отворен - до 3 години, ако не е отворен: почти неопределен.

Горчица - до 2 години не е отворена и до 1 година - отворени.

Табаско сос - докато цветът не потъмнее, е безопасен за консумация.

9. Диня

 11 знака, че храната е развалена

Достатъчно е трудно да изберете добра диня, но ако вече имате у дома си, трябва да сте наясно със следните неща - ако може да отделите семките от месото – годна е за консумация. Ако е променила цвета си и е съсухрена -изхвърлете я.

Динята трябва винаги да мирише добре, да е свежа и сладка.

8. Телешка кайма

11 знака, че храната е развалена

Можете да държите мляно говеждо в хладилник до 2 дни или да го замразите за няколко месеца, но винаги го изхвърлете, ако цветът стане сивкав, изглежда по – лигаво, има остра миризма.

7. Бекон

11 знака, че храната е развалена

Беконът може да стои в хладилника до 2 седмици след като го  купите, ако не е отворен и се съхранява правилно. Време е обаче да го изхвърлите, ако има по – различен оттенък, слуз или странна миризма (различна от прясното месо).

6. Яйца

11 знака, че храната е развалена

Те са годни за консумация до 3 седмици в хладилника или 1 година във фризера, но ако се съмнявате в някое, просто вземете чаша или купа, пълна с вода и пуснете яйцето в нея.

Ако то потъне лесно – става за консумация, но ако плува – трябва да го изхвърлите.

5. Бадеми

11 знака, че храната е развалена

Може да удължите срока има на годност до година ако ги съхранявате в буркан в хладилника. Ако забележите обаче, че имат тъмни петна – не са добри за консумация.

4. Зехтин

11 знака, че храната е развалена

Зехтинът има срок на годност от 1 до 2 години. Но не го дръжте на топло и слънчево място. Можете да го съхранявате в хладилника, но ако е втвърдено след като го извадите от там – не се притеснявайте. След загряване на маслото то ще се избистри.

3. Кисело мляко

11 знака, че храната е развалена

Доманото кисело мляко издържа до 2-3 дни отворено в хладилника. Благодарение на новите технологии при производство обаче кушекото може да издържи до 7 дни.

2. Сьомга

11 знака, че храната е развалена

Стековете от сьомга са годни за 2 дни в хладилника или 2 до 3 месеца замразени. Сьомгата и всяка друга риба, трябва да се замразят, за да не се развалят в хладилника.

Ако не сте убедени дали вашата сьомга е прясна, проверете дали има блясък или някаква специфична "рибена" миризма. Внимавайте ако месото е леко засъхнало или се разпада.

1. Опакована салата

11 знака, че храната е развалена

Когато купувате опаковани зеленчуци и салати, внимавайте дали нямат леко обезцветяване или места, на които е започнала да засъхва.

Типичният срок на годност на опакованите зеленчуци е до 10 дни, ако не са отворени и до 5 дни след отваряне.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...