Умно“ зониране: съвети и примери

Умно“ зониране: съвети и примери

Има много начини да направите пространството по-функционално, без да губите пространство или безпорядък. Не е необходимо да инсталирате стъклени прегради или да правите мецанин : можете да създадете „стая в стаята“, като използвате обикновени декоративни елементи. Ето няколко практични съвета как да организирате „стая в стаята“ и да създадете функционални зони в нея – от кът за четене до мини спалня

Мебелни групи и елементи за декорация

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от LIFE IS BEAUTIFUI (@alisa_vhs)

В големи комбинирани пространства като кухня-трапезария-всекидневна зоните могат да бъдат „маркирани“ с помощта на мебелни групи и декорации. Например, в хола добавете мек диван и масичка за кафе с килим, домашни растения, подова лампа или стенна лампа и не забравяйте да украсите стената близо до „мекия ъгъл“ с картини или снимки. Това ще създаде атмосфера на релакс и спокойствие в него и визуално ще го отдели от по-официалната и работна зона на трапезарията и кухнята.

Отворени рафтове и растения

В стаите с отворен план можете да използвате отворен стелаж или някакво голямо растение като преграда. Стелажът пропуска светлина, не създава усещане за празна стена и в същото време ясно зонира пространството. Фикус или палма в саксия ще изпълни къщата с природа и ще създаде комфорта, който е толкова необходим за всички жители на града.

 Не забравяйте стените!

 

Когато създавате "стая в стая", обърнете специално внимание на стените. Стенният декор помага визуално и функционално да отделите една зона от друга. Рафтове, картини, снимки, саксии с растения - всичко това трябва да бъде органично комбинирано с мебели и подови настилки и да образува едно цяло. Например, можете да обозначите работна зона в голяма стая, като просто окачите коркова или магнитна дъска за бележки върху масата или като боядисате част от стената с черна боя.

Спалня зад параван

В малки апартаменти с високи тавани можете да оборудвате спалня на втория етаж, като построите мецанин . Днес има много такива примери.

Но ако височината на тавана е малка и в стаята няма място за пълноценна спалня, можете просто да оградите мястото за спане с обикновен параван. Тази опция е добра, защото можете лесно да я прехвърлите на ново място, ако желаете.

Кът за четене

От всички възможни варианти на „стаи в една стая“, кътът за четене е толкова удобен. И един от най-лесните за проектиране. Всичко, от което се нуждаете, е нещо удобно за сядане или лягане и добро осветление, естествено или изкуствено. Ъгълът за четене не изисква много място, дори може да бъде оборудван под стълбите, като поставите там диван и го предпазите от любопитни очи с параван или завеса.

Закачалка с дрехи

Ако в стаята няма място за гардероб, можете да използвате обикновени закачалки за дрехи вместо гардероб (по този начин да го превърнете в елемент за декорация). Можете да подредите такава отворена зона във всеки свободен ъгъл на спалнята, като окачите огледало на стената и поставите малка пейка, на която можете да седнете.

Пейка като преграда

Пейка в подножието на леглото е традиционна техника, използвана в хотелите. Можете да използвате този трик у дома и да създадете атмосфера на луксозен хотел.

Пердета

Бърз и практичен начин за разделяне на стая е просто да монтирате корниз на тавана и да окачите завеса, за да затворите част от стаята с нея. Текстилът не само изглежда красив, но и заглушава шума.

Цвят

Цветът също може да играе ролята на зониране на пространството. Не е необходимо да боядисвате цялата стена, достатъчно е например да боядисате само част от стената в спалнята над леглото в цвета на самото легло.

Растения

Да се заобиколите с живи растения е не само полезно за вашето здраве (не забравяйте, че те произвеждат кислород!), но и уютно. И те също могат да оградят част от стаята и да създадат малка градина там, като я поставят около мебели, поставят саксии в редица или правят живописна група от тях - и за предпочитане на различни височини! 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...