Как да вземем максимума от малкия хол

Стаята трябва да бъде удобна и да отговаря на начина ви на живот

5764

Търсите нови идеи за хола, за да извлечете максимума от него? Или може би просто се опитвате да направите малкото пространство по-функционално? Какъвто и да е мотивът ви да търсите ново оформление на всекидневната, основното, което трябва да ви води е фактът, че това е помещението, в което вие и вашето семейство ще прекарвате най - много време. А това означава че .

Ето как да извлечете максимума от хола.

1. Намерете фокусна точка

Начинът, по който искате да използвате стаята, ще диктува каква ще бъде нейната фокусна точка. Холът обикновено е мястото, където се поставя телевизорът, но не е задължително той да бъде в центъра, освен ако това не е място само за кино – вечери. Например камината може да бъде такава точка, а ако не разполагате с такава – картина или голямо произведение на изкуството.

Ако имате красива гледка от прозорците, възползвайте се и насочете вниманието към тях. Особено подходящ е този вариант, ако стаята е с отворен план и имате големи прозорци. От това зависи и накъде ще позиционирате мебелите. Например диваните трябва да бъдат поставени така, че да поемат гледката, като по този начин се създава удобно място за почивка.

И накрая, ако възнамерявате да инвестирате в красиви мебели в новия си дизайн в хола, няма причина те да не бъдат фокус на стаята. Поставете ги по начин, който насърчава разговорите и взаимодействието между членовете на семейството.

2. Изберете между отворен план, самостоятелна или преходна стая

Ако обмисляте увеличение на стаята, най – вероятно това ще бъде свързано със събаряне на стени. Така дневната ви ще бъде поне частично отворена за други стаи.

Преди да направите това обаче, помислете доколко функционално ще бъде това за вас и дали няма да наруши сегашния ви ритъм на работа и на почивка. Ако имате деца – тийнейджъри, дали те няма да искат да се изолират, за да гледат телевизия или да играят компютърни игри с приятелите си, докато възрастните са в кухнята или трапезарията.

От друга страна, може да искате да създадете по-отворено пространство, където кухнята, трапезарията и жилищните площи се припокриват. Това оформление често позволява по-лесната комуникация и ще направи цялото пространство по-голямо.

Често решението е комбинация от двете, където помещенията са свързани чрез сгъваеми или плъзгащи се врати.

3. Помислете как ще се движите в пространството

След като сте идентифицирали функционалните нужди и фокуса на стаята, можете да помислите за оформлението на хола. Как ще се движите от и през стаята? Това ще ви помогне да решите къде е най-добре да поставите мебелите.

 

Помислете за зониране на помещението, подредете според начина на живот и трафика, както и наличието на съседни стаи и балкон.

Например, в дневна с отворен план можете да изберете да използвате мебели, за да очертаете всекидневната. Диваните, особено ако са L-образни, могат да се използват ефективно за маркиране на границите на всекидневната.

4. Място за съхранение

Ако мястото в хола е малко, изберете повече мебели с отворени рафтове, мултифункционални или мобилни. Разбира се, трябва да съобразите и стила, който следвате. Ако следвате минимализма, лесно ще намерите решения за гъвкаво пространство, но ако харесвате по – тежките стилове, помислете за една по – голяма мебел, която да събира повече вещи.

5. Добро осветление

Холът може да има много различни функции, така че ключът към комфорта е правилното осветление. С изкуственото, например, е полезно да има няколко различни източника на светлина. Контролът с димер или осветителна система ще ви позволи да зададете подходящи сцени и да определите зони.

Сподели: