Как да декорирате хол-спалня, за да бъде удобна

8 стилни техники  

3849

Днес спалня и всекидневна в една стая е едно от най-популярните решения за тесни пространства. И това не е изненадващо, защото собствениците мечтаят да се чувстват комфортно дори и на малка площ. Ако имате точно такъв апартамент, ето как да го подредите правилно, така че всички изисквания за удобство да бъдат изпълнени.

Как да съхраним вещите си в спалнятаАко не разполагате с достатъчно място за съхранение на вещите си, то можете да пригодите за това мебелите в спалнята

1: Помислете за вентилация на спалнята

Ако решите да поставите леглото на място без прозорци, например в ниша, тогава дори по време на етапа на ремонт трябва да помислите за вентилация, тъй като е много важно да имате приток на чист въздух по време на сън. Така, ако отделяте място за спане със стъклена или гипсокартонна преграда, можете да блокирате въздуха, затова заложете на стелажна конструкция, леки завеси или нисък шкаф - в този случай въздухът ще тече свободно във всички части на стаята.

Легло за поспаланковциНяма как да не станете

2: Оставете леглото

Много хора предпочитат да се откажат от обикновеното легло в опит да увеличат свободната площ на стаята. Повечето дизайнери обаче единодушно твърдят, че това е лоша идея, тъй като диванът не може да осигури адекватна почивка. Според тях само легло с удобен за гърба ортопедичен матрак може да гарантира здрав и здравословен сън.

Дори ако площта на стаята не е твърде голяма, можете да прибягвате до някои трикове, за да я превърнете в пълноценна всекидневна и спалня. Например има системи, които могат да се използват за скриване на легло в шкаф или за повдигане до тавана, така че да не пречи през деня. Леглото трябва да бъде правилно скрито, така че леглото и диванът да "не влизат в конфликт" един с друг.

Ако все пак нямате опция, помислете да оставите такъв диван, който да бъде наистина много удобен за сън.

3: Разделете зоните със завеса или преграда

Ако холът и спалнята са планирани в една стая, ясно е, че втората трябва да бъде скрита от любопитни очи, така че вашата частна зона да не привлича вниманието на гостите. За да направите това, използвайте прегради, които да изберете в зависимост от вашите нужди и предпочитания. Така че, ако искате преградата да присъства в стаята през цялото време, изберете стандартна конструкция от гипсокартон. Ако имате нужда от мобилна версия, която също се нарича условна, дайте предпочитание на паравани или завеси - те могат да бъдат премахнати по всяко време.

Популярна е и декоративна преграда, която ще ви помогне да създадете уютен кът в зоната за отдих. За сляпа преграда можете да осигурите чифт плъзгащи се врати с матирано стъкло (те са по-лесни за поддръжка от прозрачните). Благодарение на тях ще можете да пропускате дневна светлина в пространството на хола, което е особено важно, ако в стаята има един прозорец, който се намира в спалнята.

4: Поставете спалнята си в уединен ъгъл

Мненията на дизайнерите къде е по-необходим прозорецът – в спалнята или в хола – се различават. Ето няколко причини, поради които леглото трябва да бъде в уединен ъгъл, далеч от слънчева светлина и любопитни очи.

Прозорецът е необходим повече през деня, затова ако имате зона без такъв, изберете я за спалнята. Освен това, когато прозорците се виждат от улицата или от други апартаменти, легло, разположено по-далеч от прозореца, може да осигури усещане за комфорт и уединение, както и да направи съня по-здрав, тъй като няма да има външни досадни фактори. 

Тактика 5: Изберете правоъгълна стая

Ако мислите да подредите две зони в една стая още на етапа на избор на апартамент, обърнете внимание на формата на стаята. Факт е, че правоъгълна стая е много по-лесна за разделяне, отколкото квадратна.

6: Направете функционална преграда

Ако в апартамента има малко място за съхранение, дори преградата, разделяща пространството на две части, изпълнява функционални задачи. Например, можете безопасно да използвате конструкция, долната част на която ще бъде проектирана за разположението на спалното бельо и ще бъде разположена в спалнята, а горната част ще служи като витрина за чинии и книги и ще бъде разположена на страна на хола. Това е идеалното решение за малко пространство, което трябва да бъде максимално функционално, но в същото време да не е претоварено с мебели и други детайли.

7: Зона с тапет и цвят

Ако не вярвате на преградите и смятате, че те ще заемат само ценни квадратни метри, заложете на визуално разделяне с традиционните тапети и боя. Първият материал може да се използва в зоната за спане, а вторият - в хола. Желателно е те да са в една и съща цветова палитра, в противен случай няма да се постигне .

 

8: Помислете за различно осветление за всекидневна и спалня

Дизайнерите вече не се ограничават до един полилей в една стая, предпочитайки различни сценарии на осветление, особено когато става въпрос за различни зони в една стая. Така че, трябва да осигурите лампи в спалнята, хола, да инсталирате подова лампа в зоната за отдих, аплици в главата на леглото за четене. Между другото, осветлението също е доста подходящо като метод за зониране. По този начин ще бъде възможно да се промени акцентът върху функциите на стаята, в зависимост от това кое е основно и кое е второстепенно.

 

Трябва ти място в спалнята? Ето няколко идеиВ спалнята мястото никога не достига
Сподели: