6 грешки, които правим при обзавеждане на всекидневната

И как да ги избегнем

3518

Всекидневната стая предлага толкова много потенциал за декорация и обзавеждане, че понякога се объркваме в разнообразието от стилове. Истината е, че често оформянето е и въпрос на усет, личен стил и талант да вземете максимума от стаята, независимо от нейния размер, разположение и форма.

От InsideOut дава съвети за това, какво трябва да избягваме в обзавеждането на хола и кои са правилните стъпки, за да постигнем перфектен баланс и хармония.

1. Твърде много мебели

Изборът на мебели е ключов за оформянето на стаята, но се оказва, че повечето хора имат прекалено много мебели! Ако трябва да избирате, заложете на едно голямо канапе, съчетайте с две кресла или табуретки, вместо на няколко малки дивана. Не прекалявайте с броя на мебелите, създавайте симетрия и хармония.

2. Няма свързаност с другите стаи

Често нашите жилища са с отворен план, което предполага в едно помещение да са кухнята, трапезарията и хола. Обърнете внимание на тези пространства и ги свържете с цвят или мебели - те трябва да се разглеждат като едно цяло. Например, масичката за кафе и трапезарията могат да бъдат в един и същ дървен материал. Гледайте на стаята като на едно. Ако има излаз към градина или тераса, свържете със зелени растения.

3. Няма картиниМного често хората забравят за картини или произведения  на изкуството. Изберете такива, които харесвате и които ще гледате с удоволствие всеки ден. Обърнете внимание на размера, цветовете, текстурата. Те трябва да бъдат част от общия стил на помещението.

4. Мислят за осветлението последно

Осветлението често се забравя. То трябва да създава атмосфера. Избягвайте прекалено ярката светлина, защото тя напряга и не ви позволява да се отпуснете. В идеалния случай осветлението трябва да се поставя до, между или зад канапета. Правилното осветление може да промени цялостното излъчване на стаята.

5. Правят телевизора фокусна точка

Телевизорът почти винаги е в центъра на стаята. Той трябва да бъдат сложен така, че да позволяват оптимално гледане. За да не се натрапва на погледа  обаче е хубаво да бъде заобиколен с елементи, които отвличат вниманието от него – ваза с цветя, картини, скулптура.

6. ПретрупватНе се чувствайте длъжни да запълните всеки ъгъл от стаята. Това я прави претрупана. Оставете достатъчно пространство за преминаване и нека стаята да се усеща достатъчно широка и комфортна.

 

Сподели: