5 грешки при проектирането на дневната

5 грешки при проектирането на дневната

1. Лошо осветление

Дневната светлина е един от най-важните елементи на стилен хол. Колкото удобнa да е тя, ако осветлението е лошо, всичко останало няма значение. За разлика от спалнята, където основно спим, в хола прекарваме по-голямата част от времето си у дома. Затова и компетентните техники за проектиране могат да коригират недостатъците на оформлението и да ги превърнат в плюсове. Ако имате тясна и първоначално тъмна стая, използвайте огледала, стъкло, цветни и прозрачни структури до максимум, за да запълните стаята с въздух, доколкото е възможно.

 

2. Грешки в местоположението на меката мебел, телевизора

Преди да започнете да проектирате хол, опишете основната функционалност на тази стая. Ако стаята ще се използва главно за отдих и разговори, както и като домашно кино, тогава трябва да се обърне специално внимание на местоположението на меката мебел и аудио и видео оборудване. Не закачайте екрана под ъгъл, твърде далеч или твърде близо до седящите. Всеки размер на телевизора има свои собствени стандарти и насоки за разположението на дивани и фотьойли спрямо екрана.

3. Лошо изкуствено осветление

Изкуственото осветление е друг важен компонент на комфортния престой в хола. Най-честите грешки са прекомерното осветление, недостатъчното зониране и липсата на затъмняване. Осветлението на няколко нива е най-подходящо за всекидневна: използвайте подови лампи , настолни лампи и аплици, за да създадете различни сценарии на осветление. Светлината не трябва да запълва равномерно цялата стая.

4. Разположение на корнизи и ниши за корнизи

Ако ще използвате завеси и искате да скриете визуално корнизите, направете предварително ниши в тавана за тях. Обърнете внимание на отоплителните системи. Ако под прозореца има радиатор, не забравяйте да вземете предвид ширината му, когато проектирате ниша.

5. Затрупано пространство с мебели

Една от най-честите грешки при декорирането на дневни, както и други големи стаи в къщата, е изобилието от мебели. Причината е, че искате да се възползвате максимално от пространството и да го запълните с различни предмети, като добавите към хола функцията на занималня, фитнес зала или трапезария. Това не е невъзможно но заложете на окачени мебели, зониране и повече ниши за съхранение.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...