10 грешки в интериорния дизайн, които почти всеки прави

И как да ги избегнете

5173

Случва се на всеки. Пазарувате и виждате перфектния аксесоар. Веднага си мислите – о, това ще седи страхотно в стаята ми. Разбира се, купувате го и го носите у дома, но слагайки го, виждате, че стои смешно и съвсем не на място. Къде сгрешихте тогава?

Това не се случва само с вас. Много хора харесват дадено нещо – аксеоар или мебел, които се оказват крайно неподходящи за тях. Точно тук идва и ролята на интериорните дизайнери. Те могат да определят размера, цвета и формата, дали да точните за нашата стая, да предложат съчетания и начин на араньиране.

Предлагаме ви няколко от най- често срещаните грешки, които хората правят когато обзавеждат домовете си и как да ги избегнете.

Размерът има значение

Когато влезете в една стая тя трябва да изглежда като градски пейзаж – да има по – високи и по – ниски мебели, по – големи или по – малки. Поняког ахората се стремят към еднаквост и по този начин правят помещението скучно. Ако пък заложите на много, но малко мебели, рискувате да се получи претрупаност в стаята. Прекалено големите обземат интериора. Затова златното правило е да балансирате и да съчетавате.

Пазарувате различни неща, без да мислите

Да, импулсивното пазаруване понякога може да се окаже златна находка и да попаднете на много добра оферта, но не винаги това е правилното за вас решение. Преди да предприемете голяма покупка, измерете стаята, обмислете аранжировката на мебелите, комбинации и съчетания. Преценете правилно цветовете – може да се окаже, че това кафяво, което виждате в магазина, у дома няма да изглежда така, заради по – различната светлина.

Питайте за помощ

Понякога дори и интериорните дизайнери грешат. Ако се колебаете за нещо, попитайте приятел, който да си каже мнението за цветове, съчетания. Ако търсите порфесионална помощ, обърнете се към дизайнер, който може да не ви прави цялостен проект, а само да ви консултира и да ви даде основни насоки как да действате.

Аранжирането

Ако имате колекция от определени предмети, например птици, не ги разпилявайте из цялата стая, а ги съчетайте и аранжирайте на рафтове.

Картини

Имате много картини и искате да покажете всички. Понякога е доста трудно да бъдат аранжирани много произведения. Това, което може да направите е да начертаете и да направите схема на стената, за да визуализирате донякъде начина, по който ще изглеждат.

Текстил и завеси

Когато започнете да аранжирате стаята изберете първо килима, завесите и текстила. Защо? Защото много по – лесно ще ви бъде след това да напаснете цвят на стените, отколкото обратния вариант.

Добавете характер

Много е хубаво да гледаме всички онези нови мебели, подредени в шоурума на магазина. Ако купим всичко наведнъж обаче жилището ни ще загуби идентичност. Купувайте постепенно неща, които не да ви от първа необходимост, за да добавите характер. Това не става на един път, понякога са нужни години, за да постигнете уникалност на помещенията.

Добавете фокусна точка

Всяка стая се нуждае от фокусна точка, в големите стаи дори две. Съсредоточете около тях подредбата на помещението. Фокусната точка може да е камина, картина, някаква интересна мебел.

Не излагайте ценностите на баба си, ако не ви харесват

Имате от онези предмети, които не трябва да се пипат защото са много ценни и старинни. Всъщност те не ви харесват и стоят само защото са принадлежали на вашата баба. Не е нужно да държите тези неща, които не ви доставят удоволствие и които стоят като тежест.

Покажете персоналност

Вашият дом трябва да говори за това кои сте вие, трябва да отразява личността и индивидуалността ви. Подредете го така, че да ви бъде уютно, приятно и да се чувствате възможно най-комфортно. Това е вашият дом, това сте вие. 

Сподели: