10 грешки, които превръщат дома ви в хаос, след като подредите

Според професионалните организатори  

2947

Почистили сте основно дома си и вече се чувствате като нов човек (най-сетне!). Но сега идва трудната част. Всъщност се оказва, че поддържането на жилището организирано и подредено е работа, която никога свършва. Как да стане това по – лесно? Вижте съветите на професионалисти, които се занимават с организация на домовете и се постарайте да не правите тези грешки.

Не прилагат новата система

ikea.bg

Много е лесно да се върнем към старите си навици като да оставим пощата на масата в трапезарията, вместо в определената за целта кошница. Но се постарайте да научите семейството си да прави това. В началото ще е трудно, но постепенно ще свикнат.

Не обяснявате системата на членовете на семейството.

Всеки в домакинството трябва да е наясно с начина и правилата на подредба, за да бъдат те работещи. Затова просто седнете и обяснете новостите, а с помощта на етикиране може да улесните процеса.

Не оставяте мястото да расте.

Често пъти се организираме дадено място до точката му на преливане. Например в кошниците се  до горе и не остава място за нови неща. Затова се постарайте да запълвате кутии и кошници до 80%, за да може да приберете в тях и други вещи.

Не сте реалисти

Едно е да създадеш дадена система, но е друго да я спазваш. А това няма как да стане ако е прекалено сложна. Целта е да улесните вас и вашето семейство, нали? Затова се постарайте да я направите възможно най-проста и разбираема.

Не се опитвате да промените мисленето си.

За много хора, живеещи в бъркотия е норма и нещо съвсем нормално да трупат нещата. След време когато се опитат да променят това, те подреждат, но не променят начина си на мислене. Въпросът не е да се отървете от старите вещи или да освободите място за нови. Като подреждате къщата, вие буквално трябва да направите това норма.

Не следвате правилото "не го пускай долу, подреди го".

Вместо да оставяте работните си дрехи на стола в спалнята си, закачете ги. "Това отнема почти същото време, но прави стаята много по – организирана и ефективна.

Не пазарувате съзнателно.

Преди да идете в магазина, проверете какво имате и от какво се нуждаете. Това ще помогне да елиминирате импулсните покупки – особено по време на разпродажби. Ако нямате нужда от това, изобщо не е за вас.

Не отделяте време за „пет минутно разчистване“.

След като имате система на място и всичко си има място, идва време на ежедневна пет-минутна подредба. Тя е от решаващо значение, за да се справите с организацията и в крайна сметка това бързо почистване ще се превърне в ежедневен навик.

Не оставяте нещата на мястото им.

Да си помислиш "ще го сложа по-късно", е доста погрешен навик, защото обикновено това означава, че няма да изобщо да го направите. Затова, след като използвате нещо, веднага го върнете на място. Не отнема време, но пък прави дома ви подреден.

Не следвате правилото "едно влиза, едно излиза".

Какво значи това? Всеки нов елемент, който внасяте във вашия дом, трябва да бъде за сметка на друг. Ако купите още една ваза, махнете старата или поне премахнете нещо подобно по размер. Това е от решаващо значение за предотвратяване на бъркотията.

Сподели: